Regionalna radionica za borbu protiv klimatskih promena u Kragujevcu

Srbija | Klimatske promene

Foto-ilustracija: Pixabay

U okviru petogodišnjeg projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene koji kao nosilac realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije uz stručno-savetodavnu podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), u Biznis inovacionom centru u Kragujevcu počela je prva u nizu regionalnih radionica. Pored predstavnika lokalnih samouprava u okruženju, učesnici radionice su predstavnici poslovnog, civilnog i naučno istraživačkog sektora.

Projekat predstavlja mehanizam podrške lokalnim samoupravama, privatnim firmama i nevladinom sektoru za izradu projekata kojima će, na inovativan način, pokušati da reše problem smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako bi Srbija postigla svoje ciljeve kojima se obavezala ratifikacijom Pariskog sporazuma u oblasti klimatskih promena i ujedno podigla kvalitet života svojih građana u godinama koje dolaze, objasnila je Darinka Radojević, savetnik u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Za projekat Lokalni razvoj otporan na klimatske promene koji je počeo u maju, do kraja novembra 2017. godine biće raspisan javni poziv, a radionice su prilika da se projekat promoviše, predstave koraci u njegovoj realizaciji kao i okvirni kriterijumi za moguća idejna rešenja za učešće na konkursu.

Uz zahvalnost što je Kragujevac prvi grad u kome se održava radionica regionalnog karaktera, Nataša Pešić Radosavljević, načelnik Gradske uprave za upravljanje projektima, ravnomerni i održivi razvoj, je rekla da je Kragujevac grad koji nema puno prilike da se prijavljuje na javne pozive, a posebno pozive susedskih programa, tako da su nam donatori kao što je UNDP jako važni. U naredna dva dana puno će nam značiti tehnička pomoć UNDP, njihova ocena i sugestija u pripremi predloga projektnih ideja i samih projekata, čime ćemo biti spremni za Javni poziv. Imajući u vidu da je poziv usmeren na smanjenje emisije CO2, koji do 2030. godine treba da bude 10 odsto, i obuhvata oblasti kojima se bavi naša uprava a to su energetska efikasnost u okviru održivog razvoja, zatim saobraćaj, poljoprivreda, zaštita životne sredine, mi ćemo se zajedno sa upravom zaduženom za zaštitu životne sredine pripremiti za ovaj poziv, konkurisati i nadamo se dobiti sredstva, kazala je Nataša Pešić Radosavljević.

Cilj projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene je da podstakne širu zajednicu da predlažu inovativna rešenja koja doprinose borbi protiv klimatskih promena na nivou lokalnih samouprava. To mogu biti različiti projekti koji se odnose i na korišćenje obnovljivih izvora energije, unapređenje energetske efiksanosti, sistema saobraćaja, poljoprivrede, upravljenje otpadom i svi ostali sektori koji emituju gasove sa efektom staklene bašte, pojasnio je Milan Tadić, portfolio menadžer Programa UN za razvoj u Srbiji. Pored toga cilj nam je i da lokalne samouprave prepoznaju potencijal u tim projektima za dalji razvoj, uključivanje šire zajednice u donošenje odluka i bolji, kvalitetniji i zdraviji život na nivou lokalnih samouprava, naveo je Tadić.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević