Reciklažna ostrva u Beogradu

Svet

Kontejneri-za-reciklazu Beograd je dobio 15 reciklažnih ostrva sa 52 nova kontejnera, saopštilo je Javno komunalno preduzeće “Gradska čistoća”. Svako reciklažno ostrvo sadrži tri do četiri tipska kontejnera za različite vrste reciklažnog otpada; plavi za odlaganje papira, žuti za odlaganje plastike, a crni za odlaganje metalne ambalaže. Na nekoliko lokacija postoji i zeleni kontejner namenjen za odlaganje stakla. Ovi kontejneri imaju i otvore sa strane da bi osobe sa invaliditetom mogle bez poteškoća da ih koriste.

Ulice koje su dobile reciklažna ostrva su: Nehruova, Gandijeva, Dr Ivana Ribara, Antifašističke borbe, Vojislava Ilića, Južni Bulevar, Nikolaja Gogolja, Banijska, Džona Kenedija, Ilije Garašanina, Istočna kapija Beograda „Rudo“, Vase Pelagića i Banjički Venac.

Ovaj projekat predstavlja jedan od načina uvođenja evropskih standarda za upravljanje otpadom u Srbiji. Iz “Gradske čistoće” najavljuju da će nastaviti sa nabavkom tipskih kontejnera, i da će u narednom periodu vršiti popravku podzemnih kontejnera koje je već započeto na dve lokacije – na uglu ulica Kneginje Zorke i Makenzijeve i u Višnjićevoj ulici.

“Gradska čistoća” apeluje na sugrađane da čuvaju kontejnere jer oni pripadaju svim Beogradjanima i da treba da se trudimo da ih sačuvamo.

D.V

izvor: Tanjug