Reč godine – klimatski štrajk

Rečnik Kolins je izraz „klimatski štrajk“, koji je popularizovala mlada aktivistkinja za zaštitu planete Greta Tunberg, proglasio „rečju 2019. godine“.

Foto-ilustracija: Pixabay

Pokret s ciljem ozbiljnije političke borbe protiv globalnog zagrevanja je u toku ove godine uhvatio zalet, te su mnogobrojni đaci svakog petka napuštali časove kako bi „marširali“ za klimu. Rečnik je „klimatski štrajk“ definisao kao „oblik protesta u sklopu kog ljudi izostaju sa nastave kako bi se pridružili demonstracijama sa zahtevom  za akciju za suzbijanje klimatskih promena“.

Kovanica „klimatski štrajk“ je prvi put registrovana u novembru 2015. godine kada se u Parizu odigrao prvi događaj pod tim imenom, međutim tek je u prethodnom periodu njena upotreba postala značajno učestalija – baš kao i sami klimatski štrajkovi. Kompanija sa sedištem u Glazgovu analizirala je internet stranice, štampu, časopise i društvene mreže kako bi otkrila koja je engleska reč zabeležila najveći skok u korišćenju.

Čak je i Kolinsov izbor za reč godine pokazatelj „ozelenjavanja“ svesti čovečanstva, s obzirom na to da je prethodne godine tu titulu poneo, prema opisu organizatora, „pojam za opisivanje predmeta koji snose krivicu za uništavanje životne sredine i utiču na lanac ishrane“. U pitanju je bio single-use.

Jelena Kozbašić