Realizovati projekte sa Republikom Korejom u oblasti ekologije

Srbija | Održivi razvoj

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan razgovarao je sa ambasadorom Republike Koreje u Srbiji Ju Deđongom o mogućnostima saradnje u oblasti zaštite životne sredine, uputivši poziv političko-poslovnoj delegaciji te zemlje da poseti Srbiju.

Trivan je istakao da su politički odnosi Srbije i Republike Koreje veoma dobri i prijateljski, uz napomenu da postoji veliki prostor za praktičnu realizaciju ideja i projekata koje dve zemlje mogu zajedno da razmatraju i sprovode. Srbija želi da postane lider u regionu u oblasti zaštite životne sredine, pa joj južnokorejska iskustva i znanja mogu biti od velike koristi, ukazao je ministar, dodavši da su za našu zemlju najvažnija pitanja prerade otpada i otpadnih voda, gde postoji velika mogućnost za saradnju i investiranje južnokorejskih kompanija.

Sagovornici su se saglasili sa tim da koncept zelene ekonomije, na kojem će Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije intenzivno raditi, može da bude dobar okvir za saradnju dveju zemalja.

Deđong je istakao da Republika Koreja ima bogato iskustvo u postizanju visokih standarda u oblasti zaštite životne sredine i da su korejski stručnjaci spremni da svoja iskustva i znanja razmene sa srpskim kolegama. Naš intenzivan privredni razvoj je u mnogome devastirao našu životnu sredinu, ali smo primenom novih tehnologija i znanja brzo uspeli da saniramo nastalu štetu, rekao je on. Deđong je naglasio da je Republika Koreja zainteresovana za saradnju sa Srbijom na unapređenju korišćenja električnih automobila, uspostavljanju modela pametnih gradova i pametnih farmi, a korejska preduzeća za ulaganja u oblast reciklaže komunalnog otpada i prerade otpadnih voda. On je posebno podvukao da je odluka o ponovnom uspostavljanju Zelenog fonda u Republici Srbiji suštinski važna za održivo finansiranje zaštite životne sredine kao oblasti od izuzetnog značaja.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević