Realizovan „Eko kamp novinara”

 

Foto: Milisav Pajević

Foto: Milisav Pajević

Društvo mladih istraživača Bora i Udruženje građana “Village” u suorganizaciji sa Udruženjem novinara “Eko vest”, nedavno su organizovali „Eko kamp novinara” na kome je učestvovalo oko 20 novinara sa teritorije Republike Srbije koji svakodnevno pišu i izveštavaju o temama iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Na trodnevnom „Eko kampu novinara” učestvovala je i petočlana delegacija Centra za kulturu „Aco Šopov“ iz Štipa iz Republike Makedonije.

Prvog dana je organizovana promo tribina i razgovor sa novinarima i organizacijama civilnog društva.

Snežana Đoševska, koordinatorka projekta je predstavila projekte i aktivnosti Društva mladih istraživača iz Bora, ali i upoznala novinare „Eko vesti“ sa budućim planovima udruženja u ovoj i narednoj godini.

Na promo sastanku Vukosav Antonijević, predsednik Upravnog odbora Udruženja „Village“ je predstavio rad te organizacije na očuvanju posebnosti, kulturnih tradicija Bora i istočne Srbije i promocije multikulturalnosti kao najveće vrednosti ovog kraja naše zemlje.

Novinari su imali priliku da odgledaju promo film Udruženja „Village“, ali i da postavljaju pitanja o radu ovih organizacija civilnog društva u oblasti životne sredine.

Drugog dana kampa učesnici su imali prijem u opštini Bor gde je održan sastanak rukovodstva opštine Bor sa novinarima iz Udruženja „Eko vest“, na kojem se čulo da Bor više nije crna tačka na karti Republike Srbije, već da sa svojim prirodnim lepotama predstavlja svojevrsnu atraktivnu turističku destinaciju.

– Ovo je izuzetno kvalitetna organizacija koja se bavi istraživanjima sa svih aspekata ekologije u našoj opštini. Bor je na karti Srbije crna tačka što se ekologije tiče, međutim, u prirodi kada ljudi dođu uveravaju se da to zaista nije tako. Bor nije više samo rudarski grad već je grad turizma, cveća, zelenila, Bor je grad koji odiše jednom drugom lepotom, rekao je Branko Perić, zamenik predsednika Opštine Bor i naglasio da su najveći ekološki problem danas u Boru otpadne vode.

Ljiljana Lekić iz Kancelarije za zaštitu životne sredine Bora govorila je o aktivnostima i radu te službe istakavši da je izgradnjom nove topionice u Boru kvalitet vazduha drastično poboljšan.

Novinari su saznali da Opština Bor izdvaja 85 miliona dinara za zaštitu životne sredine.

– Članovi Udruženja „Eko vest“ su novinari koji pišu i izveštavaju o ekologiji i zaštititi životne sredine, a cilj nam je podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja zdravlja i životne sredine, upoznavanje sa prirodnim lepotama naše zemlje i svojevrsna edukacija novinara na terenu. Čuli smo da se u posledinjih par godina dosta radilo na poboljšanju kvaliteta vazduha tako da možemo da kažemo da stanje u Boru i nije tako loše”, izjavila je Dragana Ratković, članica Udruženja novinara “Eko vest” i urednica emisije „Pod staklenim zvonom “ Prvog programa Radija Novi Sad RT Vojvodine.

Novinari su posetili površinski kop, hemijsko jezero „Robule“, delove RTB-a, kafić „Jama“ na dubini od 400 metara ispod zemlјe, na 11. jamskom horizontu.

Domaćin novinarima bio je Saša Srbulović, master rudarstva u RTB Bor.

Novinari su bili impresionirani kafićem koji je veličine 65 kvadrata u kojem dominira dug drveni sto sa klupama, stari rudarski telefoni, lampe, oprema za spasavanje, table sa napisima o istoriji i objašnjenjima tehnološkog procesa u borskoj jami. Kafić ima prirodno provetravanje, pa se i duboko pod zemljom diše skoro kao napolju.

Temperatura na koti 47 je tokom cele godine blizu 20 stepeni.

Tokom „Eko kampa novinara”  učesnici su videli prirodne vrednosti „zelenog prstena“, Lazarevu pećinu, Lazarev kanjon, Brestovačku banju, etno domaćinstvo „Lukin“, Borsko jezero i Dubašnicu.

Posebno je bila zanimljiva Dubašnica u kojoj nema signala mobilne telefonije, pa su novinari mogli opušteno i na miru da uživaju u ambijentu netaknute prirode, cvrkutu ptica, mirisima raznovrsnog cveća i kravlje balege, ali i da probaju domaći sir pripreman starinskom metodom.

Društvo mladih istraživača Bora je „Eko kamp novinara” realizovalo u okviru Institucionalnog granta finansiranog sredstvima CSOnnect programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA).

Milisav Pajević