Realizacija projekta unapređenja vodosnabdevanja u Paraćinu

Vesti | Srbija

Foto: Milisav Pajević

Početkom rekonstrukcije 630 metara vodovodne mreže u tri ulice u gradu JP „Vodovod“ započeo je realizaciju velikog projekta unapređenja vodosnabdevanja u Paraćinu, što će stanovnicima obezbediti dovoljno pijaće vode za narednih dvadesetak godina.

– Zamenom najvećeg dela dotrajalog cevovoda dobićemo veću količinu vode u mreži i izbeći ćemo česte kvarove, a investiranjem u bušenje još četiri bunara obezbedićemo u sušnim periodima nove količine vode, još oko pedesetak litara u sekundi. Pored ovih velikih investicija, u okviru istog programa nabavićemo novu mehanizaciju i uraditi digitalizaciju nadzora i upravljanja celokupnim vodovodnim sistemom uvođenjem specijalnog softvera i operativnog sistema pod nazivom skada, kazao je Nebojša Simić, direktor „Vodovoda“ na nedavnoj konferenciji za novinare.

Kompletna investicija vredna je 3.450.000 evra, a sredstva su obezbeđena posle desetogodišnjeg truda „Vodovoda“ i Opštine Paraćin, uz podršku Vlade Nemačke i Evropske unije, preko Nemačke razvojne KfW banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz tehničku i institucionalnu podršku međunarodnih i domaćih eksperata.

Paraćinski „Vodovod“ je ove godine iz svojih sredstava uložio preko 12 miliona dinara u izgradnju 2,3 kilometra vodovodne mreže u Popovcu, tri kilometra kanalizacione mreže u Donjem Vidovu i Donjoj Mutnici i u izgradnju crpne stanice na glavnom fekalnom kolektoru Drenovac-Paraćin.

Do kraja 2018. najavljeni su radovi u još nekoliko obodnih gradskih ulica.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Info-energetski Paraćin“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

Milisav Pajević