Reakcije svetskih lidera na Trampovu odluku (FOTO) (VIDEO)

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: Youtube / Print Screen / ABC News

Nakon objavljivanja odluke predsednika SAD-a, Donalda Trampa, da se Amerika povuče iz Pariskog sporazuma, nisu izostale reakcije svetskih diplomata, biznismena i političara.

TRAMP PRELOMIO: SAD definitivno odustaje od Pariskog sporazuma (VIDEO)

ILON MASK BESAN NA TRAMPA: Ako on ovako nastavi, ja odustajem (FOTO)

Makron oštro odgovorio Trampu

Francuski predsednik, Emanuel Makron, je u televizijskom obraćanju izjavio da smatra kako je SAD pogrešno sagledala interese svoje zemlje, zanemarivši pritom interese i budućnost planete. Francuski predsednik takođe je uputio poziv američkim naučnicima da se presele u Francusku da rade na rešavanju problema klimatskih promena.

Makron je prilikom obraćanja parafrazirao čuveni slogan Donalda Trampa „Make America Great Again“ i kao odgovor na njegovu odluku o povlačenju iz Pariskog sporazuma poručio „Make Our Planet Great Again“.

 – Francuska radi na pripremama konkretnog akcionog plana, kako bi povećala privlačnost ove zemlje istraživačima i kompanijama sa delatnošću u oblasti životne sredine i po tom će pitanju pokrenuti brojne inicijative, naročito u Evropi i Africi – rekao je Makron.

 – Francuska veruje u SAD, a veruje i čitav svet, ali smatram da ste u zabludi oko klimatskih promena; oslanjati se na plan B, isto je kao i oslanjati se na planetu B – poručio je Makron u istom obraćanju.

EU žali zbog ovakve odluke SAD

Najviši funkcioner Evropske unije za klimatske promene, Migel Arijas Kanjete, izjavio je kako je Trampova odluka o napuštanju Pariskog sporazuma bila „tužan trenutak za globalnu zajednicu“, dodajući kako EU „duboko žali zbog takve jednostrane odluke“.

EU će u budućnosti osnivati saveze sa velikim svetskim silama, ali i sa najranjivijim i najmanje razvijenim državnim zajednicama, kao i sa američkim kompanijama i pojedincima koji podržavaju Klimatski sporazum.

Foto: Youtube / Print Screen / The New York Times

Nedugo nakon Trampove izjave o povlačenju, čelnici Francuske, Nemačke i Italije objavili su zajedničku izjavu kojom su jasno naglasili da odluka njihovih zemalja oko Pariskog sporazuma nije upitna.

Osim toga, nemačka kancelarka, Angela Merkel, pozvala je Trampa nakon spomenute objave, kako bi mu lično izrazila žaljenje zbog njegove odluke.

Veliko razočaranje UN

Glavni sekretar UN-a, Antonio Gutjeres, nazvao je američko povlačenje iz Sporazuma o klimatskim promenama u Parizu „velikim razočaranjem“ i izjavio kako je „presudno da Sjedinjene Države ostanu lider u pitanjima životne sredine“, naveo je njegov portparol.

I Kina ispred SAD

Foto: Youtube / Print Screen / Euronews

Pre nego što je Tramp saopštio svoju odluku, u četvrtak poslepodne, kineski premijer, Li Kećang, izjavio je novinarima tokom posete Berlinu da je borba protiv globalnog zagrevanja „globalni konsenzus“ i „međunarodna odgovornost“.

Ne spominjući posebno SAD, Li je rekao da je Kina u poslednjih nekoliko godina predano radila u borbi protiv klimatskih promena i istakla da je jedna od prvih zemalja koje su ratifikovale Pariski sporazum iz 2015. godine.

Afrićki kontinent ne odustaje od borbe

Odluka predsednika SAD prihvaćena je sa velikim zaprepašćenjem i nerazumevanjem širom afričkog kontinenta. Afričke zemlje uveliko se suočavaju sa posledicama globalnog zagrevanja i neće odustati u borbi potiv jednog od najvećih rizika koji danas prete čovečanstvu.

Suša, kao direktna posledica promena klime, ostavila je rekordnih 26,5 miliona ljudi u Africi bez dovoljnih količina hrane, vode i adekvatnog medicinskog tretmana. U Južnom Sudanu i Somaliji, oni su već umiru. U Keniji, Vlada je proglasila vanredno stanje, a Etiopija se bori sa novim talasom suše.

Stav zvaničnika SAD-a nije stav i svih stanovnika

Foto: Twitter/ElonMusk

Izvršni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask, i izvršni direktor kompanije Volt Dizni, Robert Ajger, u četvrtak su saopštili da napuštaju savetničko telo Bele kuće, nakon što je Donald Tramp objavio da se Sjedinjene Države povlače iz Pariskog sporazuma.

Ilon Mask se takođe obratio javnosti na Tviteru, istakavši činjenicu da se Kina obavezala da će do 2030. godine proizvesti količinu čiste energije koju SAD danas dobija iz svih svojih resursa zajedno.

Bivši američki predsednik, Barak Obama, odreagovao je takođe na aktuelna dešavanja, rekavši da je potpisivanje Pariskog sporazuma bio korak napred u borbi protiv globalnog zagrevanja, dok je odluka SAD da se povuče iz sporazuma nekoliko gigantskih koraka u suprotnom smeru.

M. N.