Nova prilika za razvoj inovacionog i preduzetničkog potencijala Kruševca

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je 2. septembra Regionalni inovacioni statap centar u Kruševcu za koji je Vlada Srbije izdvojila 42 miliona dinara.

Foto: Grad Kruševac

Ovo je šesti po redu regionalni startap centar otvoren ove godine u Srbiji, a do kraja godine očekuje se otvaranje još dva.

Ministar Popović je nakon obilaska startap Centra koji se prostire na više od 300 kvadratnih metara istakao da 30 mladih koji rade u centru imaju odlične uslove i najmoderniju opremu, poput njihovih kolega u Silikonskoj dolini u Americi ili u Australiji i Londonu.

„Vlada je osim prostora i najmodernije opreme obezbedila i sredstva za sve sadržaje koji će u budućnosti da se dešavaju u Centru. Veoma je važno da se ovim mladim statap kompanijama, inovatorima, inženjerima čak i učenicima, omogući da imaju svu podršku i pravnu i finansijsku i veoma važno, mentorsku“, rekao je Popović.

Trend izgradnje inovacionih centara u Srbiji biće nastavljen, rekao je Popović i objasnio da je reč o načinu razvoja inovacija i startap ekosistema kakav se primenjuje u svim modernim zemljama širom sveta kako koncentracija znanja ne bi bila vezana samo za velike univerzitetske centre.

Popović je nakon obilaska Centra podelio svoje utiske o kompanijama koje su svoje mesto našle pod krovom ovog startap centra Rasinskog okruga posebno apostrofirajući firme koje se bave blokčejn tehnologijama.

Foto: Grad Kruševac

„Nedavno je i najrelevantnija američka organizacija za analizu inovacionih startap sistema stavila Srbiju na jedno od najboljih mesta u Evropi što se tiče blokčejn tehnologija i gejming industrije“, rekao je resorni ministar. Ukazao je i na to da su srpski inženjeri stavljeni na listu među prvih pet najboljih u svetu,u odnosu na broj stanovnika zemlje iz koje dolaze. To je, ističe, veliki signal investitorima.

„I zato je u Srbiji zadnjih nekoliko godina ovoliko investicija“, ukazao je ministar.

Podsetio je da je nedavno naša zemlja proglašena od strane prestižnog Fajnenšel tajmsa za lidera u svetu po broju stranih direktnih grinfild investicija.

Budućnost je, kako kaže ministar, u savremenim tehnološkim inovacionim parkovima o čemu je razgovarao sa Jasminom Palurović, gradonačelnikom Kruševca, Živojinom Miloradovićem, predsednikom Skupštine grada i Ivanom Anđelićem, načelnikom Gradske uprave, na sastanku pre obilaska centra. Rekao je i da bi u budućnosti ovaj centar Rasinskog okruga trebalo da dobije i tehnički fakultet.

Jasmina Palurović, gradonačelnik Kruševca, istakla je da u novom Centru mladi ljudi sada imaju  mogućnost da rade u tehnološki naprednom i dobro opremljenom mestu gde mogu da stvaraju i realizuju svoje ideje i na taj način pomognu svom gradu i Rasinskom okrugu.“ Ovaj startap centar je prilika da vidimo rezultate zajedničkog rada Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Kruševca i našeg Biznis inkubatora. Ovom prilikom se zahvaljujem Ministarstvu na podršci i finansijskoj pomoći za otvaranje ovog centra.“

Direktorka Biznis inkubatora i startap centra, Dragana Bogdanović, naglasila  je da je ovo veliki dan za Kruševac i da su zahvaljujući ministru Popoviću dobili priliku da pomognu mladim, kreativnim i vrednim ljudima i da za par godina dobiju uspešne privredne subjekte. “Svima koji žele da se bave inovacijama pružićemo, ne samo dobar prostor i najmoderniju tehnologiju, već i svaku drugu pomoć kako bi svoje ideje doveli do tržišta.“

Izvor: Grad Kruševac