Razmatrani ekološki problemi u Bosilegradskoj opštini

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

U Bosilegradu je početkom oktobra 2018. godine održan Okrugli sto na temu: „Uloga i uticaj nacionalne i lokalne vlasti, biznisa, nevladinog sektora, medija i lokalnog stanovništva na očuvanju prirode“, u organizaciji Press-kluba Bugarske telegrafske agencije (BTA), udruženja „Glas“ i udruženja „Eko-Bio-Pravda“.

Na Okruglom stolu razmatrani su ekološki problemi u Bosilegradskoj opštini vezani za zagađivanje pritoka reke Dragovištice otpadnim vodama iz rudnika olova i cinka „Podvirovi“, u selu Karamanici i „Blagodat“ u selu Musulj.
Konstatovane su činjenice da su potočna (planinska) pastrmka i drugi predstavnici rečne faune iščezli, da stoka ne pije vodu sa ovih planinskih rečica i da kao rezultat ispuštanja otpadne vode iz proizvodnje koncentrovane rude voda dobija mlečnu belu boju.
U ovom kontekstu, razmatrano je povećanje bolesti i mortaliteta od karcinoma, kao i nedavno povećanje slučajeva samoubistava.
Tema skupa izazavala je veliko interesovanje u Srbiji i Bugarskoj, a među prisutnima su bili Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji; Krasimir Živkov, zamenik ministpa za ekologiju i vode Republike Bugarske; Petar Petrov, član Komisije za životnu sredinu u Narodnoj skupštini Republike Bugarske; Borislav Sandov, ekolog i političar, jedan od predsednika partije „Zeleni“ i „Zeleni Balkan“; Mariana Hristova, građanski ekspert za rudarstvo i podzemna bogatstva; Dimitar Kumanov, Udruženje „Balkanika“; Vladimir Zahariev, predsednik opštine Bosilegrad; Stefan Stojkov, zamenik predsednika opštine Bosilegrad; Miodrag Jakimov, načelnik Opštinske uprave; Mikica Vasilev – ekološki savetnik u opštini Bosilegrad i dr. U radu skupa u ime Zavoda za zaštitu prirode učestvovao je biolog Bratislav Grubač.
Nakon tematskih izlaganja i diskusije doneti su sledeći zaključci, tj. preporuke: uspostaviti stalni međunarodni monitoring nad pritokama reke Dragovištice, formirati inicijativnu grupu za prikupljanje informacija o stanju reka i vode za piće na području Bosilegrada, uticati na unapređenje ekološke kulture i stvaranje aktivne građanske pozicije vezano za probleme životne sredine, informisati zvanične državne institucije i nevladine organizacije u Srbiji i Bugarskoj o stanju životne sredine i vodama koje su na teritoriji opštine Bosilegrad.
Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije