Rastu cene nafte

Vesti | Goriva | Nafta

Cene nafte su u usponu drugi dan zaredom pošto je Saudijska Arabija najavila da će znatno smanjiti isporuke, i jer je nestanak struje širom Venecuele izazvao kolaps u proizvodnom sektoru.

Foto: pixabay

Naftni fjučersi su na berzi u Njujorku porasli za 0,6 odsto nakon skoka od 1,3 procenta u ponedeljak, izveštava agencija „Blumberg“.

Američka „laka“ nafta WTI za aprilsku isporuku trgovala se jutros za 57,06 dolara po barelu na Njujorškoj robnoj berzi u 7:46 sati po londonskom vremenu, što je za 27 centi više u odnosu na dan ranije.

U ponedeljak, WTI je zabeležila rast cene od 72 centa na 56,79 dolara, što je bio najviši nivo od 28. februara.

Severnomorska nafta „brent“ za dostavu u maju poskupela je za 24 centa na 66,82 dolara po barelu na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena „brenta“ je u ponedeljak porasla za 84 centa na 66,58 dolara.

Sirova nafta se „drži“ iznad nivoa od 55 dolara za barel od sredine februara, budući da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici smanjuju proizvodnju kako bi ublažili prezasićenost ponude na tržištu.

Ipak, postoji zabrinutost zbog visokog rasta američke proizvodnje iz škriljaca.

Međunarodna agencija za energetiku procenjuje da će SAD do 2024. godine učestvovati u globalnoj ponudi nafte sa 70 odsto.

Jedan saudijski zvaničnik je najavio u ponedeljak da najveći svetski izvoznik „crnog zlata“ planira da u aprilu sreže isporuke na ispod sedam miliona barela dnevno, što je znatno manje od kvote o ograničavanju prozivodnje dogovorene u okviru OPEK-a.

Istovremeno, pada proizvodnja nafte u Venecueli, članici naftnog kartela, jer problemi sa električnom energijom otežavaju rad na bušotinama, prenosi „Blumberg“ izjavu neimenovanog visokog zvaničnika venecuelanskog ministarstva za naftu.

Milisav Pajević