Raste potražnja za ugljem i ogrevnim drvetom

Srbija | Ugalj

ugalj-ugljen-cumurPosle gotovo decenije, ovog leta građani su se vratili staroj dobroj navici – sa nabavkom ogreva većina je počela ranije, prenosi RTS. Na čvrst ogrev, po statistici greje se trećina građana Srbije.

Ako je suditi po većoj tražnji drva i uglja, a imajući u vidu i činjenicu da su se neka domaćinstva odrekla skupog centralnog grejanja, računa se da će ih, predstojeće zime, biti bar 10 posto više. Cene ogreva stare, a najtraženija su drva.

Kubik u Beogradu i većim gradovima je od četiri do pet hiljada dinara, a u jugoistočnoj Srbiji može da se kupi i za tri hiljade. U odnosu na prošlo leto potražnja za ogrevnim drvetom je dvostruko veća. Nabavka se sada i te kako isplati jer sa prvim jesenjim danima za kubik treba dati i više od 50 evra.

Najtraženiji je kolubarski ugalj – tona sirove „kolubare“ je 6.000 dinara, a sušene dvostruko više. Još je jeftinije ako se kupuje direktno u rudniku.

„Od 2013. godine cena uglja nije menjana. Tona suvog uglja ‘kolubara’ je 8.430 dinara, a što se tiče sirovog uglja, on je 3.452 dinara sa PDV-om“, kaže direktor za proizvodnju ugla u „Kolubari“ Dejan Milijanović.

Da je tražnja za ogrevom veća govori i činjenica da je i kolubarski rudnik od prošlog meseca povećao količine koje će prodavati građanima.

Izvor: rts.rs

Vesna Vukajlović