Raspisan tender za nabavku pametnih brojila

Srbija

pametna brojila naslovi.net

U ponedeljak 15. decembra 2014. godine „Elektroprivreda Srbije“ objavila je tender za nabavku pametnih brojila.

Zainteresovani za učešće na ovom tenderu moraju da imaju prosečan godišnji promet u poslednjih pet godina od najmanje 75 miliona evra i da raspolažu sredstvima od bar 25 miliona evra. Osim toga, moraju da imaju realizovan bar jedan sličan projekat koji je u funkciji na evropskom tržištu sa minimum 100 hiljada brojila i sistem za upravljanje i skladištenje očitanih podataka sa najmanje 200 hiljada mesta isporuke i pružanja sličnih usluga u proteklih pet godina, navedeno je u tenderu. Ponuđači moraju da imaju i fabrike za proizvodnju pametnih brojila za očitavanje električne energije, kao i da godišnje proizvode bar 250 hiljada komada. Takođe je potrebno da imaju bar pet godina iskustva u ovakvoj proizvodnji, kao i da daju garanciju u iznosu od 1,8 miliona evra.

Tender će biti otvoren do 3. marta 2015. godine, a osim isporuke pametnih brojila obuhvataće i nabavku informatičke i merne infrastrukture, isporuku hardvera i softvera, uređaja za komunikacije, aplikacije, kao i pružanje usluga za integraciju sistema i obuku.

Najavljeno je da je „Elektroprivredi Srbije“ potrebno oko 250 hiljada pametnih brojila za domaćinstva i oko 7 hiljada za velike potrošače. Vrednost tendera iznosi 80 miliona evra, dok će implementacija ovog projekta trajati oko 7 godina i koštati oko 500 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net