Raspisan konkurs za sufinansiranje projekata OIE u Šibeniku

Svet

solar na krovu

Hrvatski Fond za zaštitu životne sredine i grad Šibenik ponovo su raspisali javni konkurs za subvencionisanje projekata „Korišćenje obnovljivih izvora energije u porodičnim kućama – Zeleni grad“.

Zamenik gradonačelnika grada Šibenika gospodin Danijel Mileta izjavio je da je na prošlom konkursu od 8 prijavljenih domaćinstava samo 6 ispunjavalo propisane uslove, tako da su se odlučili za raspisivanje drugog kruga konkursa.

Konkursom je predviđeno da se subvencionišu projekti ugradnje solarnih kolektora za pripremanje tople sanitarne vode, fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije i kotlova na biomasu. Mogu se prijaviti sve porodične kuće u kojoj je više od 50 odsto podne površine namenjeno stanovanju, koje su u vlasništvu fizičkog lica koje podnosi prijavu i čija je bruto podna površina do 400 metara kvadratnih.

Troškovi izgradnje ovih postrojenja subvencionisaće se u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije, odnosno do maksimalne sume od oko 2000 evra po postrojenju.Planirano je sufinansiranje 50 ovakvih projekata.

Sandra Jovićević