Raspisan javni konkurs za sufinansiranje energetski održivih farmi mlečnih krava na teritoriji Vojvodine

Srbija

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine raspisao je u petak 5. decembra 2014. godine javni konkurs za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata energetski održivih farmi mlečnih krava.

Na konkurs se mogu prijaviti zemljoradničke zadruge, registrovana poljoprivredna gazdinstva, kao i privredna društva i preduzetnici sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine koja su registrovana za uzgoj goveda i proizvodnju mleka, navodi se u tekstu konkursa. Sredstva se mogu koristiti za adaptaciju postojećeg sistema za zagrevanje potrošne tople vode (ili hlađenje mleka) ili za rekonstrukciju postojećeg sistema za grejanje tople potrošne vode (ili hlađenje mleka) dodavanjem sistema rekuperacije toplote i sistema sa solarnim kolektorima.
Cilj ovog konkursa je unapređenje i osavremenjivanje poljoprivredne proizvodnje kroz revitalizaciju postojećih sistema za zagrevanje na farmama, povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, poboljšanje energetske efikasnosti, smanjenje emisije štetnih gasova, sigurnije snabdevanje električnom energijom, iskorišćenje obnovljivih izvora energije.

Ukupna sredstva koja se dodeljuju ovim konkursom iznose 30 miliona dinara, a visina sredstava zavisiće od kriterijuma kao što su vrednost investicije, učešće sopstvenih sredstava, vreme otplate investicije, kvalitet solarnih kolektora.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti do 20. decembra 2014. godine, a rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

Sandra Jovićević

foto: psemr. vojvodina.gov.rs