Ranjeni pelikan pušten na slobodu

Foto-ilustracija: Unsplash (Birger Strahl)

Ženka kudravog pelikana, koja je pronađena na Ulcinjskoj solani, u izuzeto lošem stanju i sa paralizom nogu, nakon lečenja i oporavka, puštena je na slobodu.

Detaljnim snimanjem, frontalno i bočno, opravdane su sumnje da je ptica ranjena.

Ornitolozi CZIP-a su se 20 dana svakodnevno i u nekoliko smena, brinuli o ptici koja je dobila ime Mišo, po rendžeru sa solane, koji je dao najveći doprinos u borbi protiv krivolova na tom području.

Na iznenađenje svih, merenjem kilaže ustanovljeno je da je reč o polno zreloj ženki, nadamo se da ćemo zabeležiti i njeno potomstvo i to putem video monitoringa u rezervatu “Pančevo oko” Skadarsko jezero gde je i puštena.

Miša je radi lakšeg raspoznavanja obeležena neškodljivom plavom bojom, tačnije dezinfekcionim sredstvom, koje će se vremenom isprati, ali koje će nam dati mogućnost da je prepoznamo i u slučaju potrebe, ponovo pružimo pomoć. Iako je za praćenje ptica najadekvatnija upotreba satelitskih transmitera, za ovu vrstu takva metodologija praćenja nije preporučljiva.

O Mišinoj sudbini poslednjih dana diskutovano je na svim meridijanima, pre svega sa veterinarima i ekspertima za pelikane koji nisu preporučili operaciju i vađenje sačme zbog njihove pozicije. Nakon što je izvršena i toksikološka analiza, potvrđeno je da u Mišinoj krvi nema tragova olova, te je moguće da se sačma nalazi na mestima koja, srećom po nju, nisu prokrvljena i mogu osigurati dug i zdrav život.

Mišina priča treba da nam služi kao opomena da je krivolov izraženiji nego što smo to mogli i pretpostaviti te da se ne zazire od pucanja čak i na najharizmatičnije vrste ptica, za čiji oporavak je uložen dugogodišnji napor.

Izvor: CZIP