Rafinerija nafte Brod realizuje mere zaštite životne sredine

076626

Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije sastali su se sa predstavnicima Rafinerije nafte Brod kako bi razgovarali o merama zaštite životne sredine koje je realizovala ova rafinerija.

Kako je istaknuto, Rafinerija nafte Brod uložila je značajne napore u cilju usklađivanja rada postrojenja sa odredbama Zakona o zaštiti životne sredine i evropskim standardima. Modernizovana su postrojenja koja su imala značajan uticaj na kvalitet vazduha, vode, zemljišta, a postavljena je i stanica za kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha na lokaciji Rafinerije nafte Brod za 32 parametra. Osim toga, uspostavljen je i kontinuirani monitoring emisija iz dve kotlarnice u Rafineriji nafte, a usvojen je i plan modernizacije postrojenja koji podrazumeva rekonstrukciju i modernizaciju određenih postrojenja, sanaciju kontaminiranog zemljišta i rekonstrukciju punilišta.

Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije gospođa Srebrenka Golić dodala je da Rafinerija nafte Brod razmatra i mogućnost korišćenja gasa kao pogonskog energenta kako bi u procesu proizvodnje bio isključen mazut, a čime bi se doprinelo zaštiti životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: rtrs.tv