Radovi na unapređenju zaštite od poplava u Vojvodini

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Zahvaljujući INTERREG – IPA programu prekogranične saradnje Mađarska Srbija, prevodnica u Bezdanu i ustava i prevodnica u Šebešfoku uskoro će biti renovirane. Radovi su vredni 2,8 miliona evra, u prevodnicu Bezdan uloženo je 2,1 miliona, a u Šebešfok 0,7 miliona evra.

Foto: JVP „Vode Vojvodine“

Radove na ova dve za vodoprivredu Vojvodine izuzetno važna objekta su obišli predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstavo Vuk Radojević, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

Kada građevinski, mašinski i elektrotehnički radovi budu završeni povećaće se nivo zaštite od poplava, stvoriće se uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Vrbas – Bezdan, a sanacijom prevodnice u Šabešfoku omogućiće se plovidba i Bajskim kanalom. Ove aktivnosti će imati i pozitivan uticaj na ekonomiju i turizam, naročito nautički, a jedan od ciljeva projekta je i zaštita Prirodnog rezervata „Gornje Podunavlje“.

Prema trenutnoj proceni radovi na prevodnici Bezdan biće završeni sredinom 2020. godine. Radovi na sanaciji i elektrifikaciji prevodnice i ustave Šebešfok su završeni, a trenutno je u toku probni rad.

Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja ovi objekti su evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, te se stoga sanacija i rekonstrukcija izvode po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Obe prevodnice su dugi niz godina van funkcije pa je značaj ovih radova, kojima će opet biti osposobljene za rad, ogroman.

Pun naziv projekta je Kompleksno unapređenje vodoprivrede područja kanala „Baja-Bezdan” – akronim BABESA (BABEKA), a patneri na projektu su: Direkcija za vodoprivredu Donjeg Podunavlja (vodeći partner), Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. Projektom obuhvaćeno područje čine: kanal Baja-Bezdan (mađarski i srpski deo kanala), kanal Vrbas-Bezdan sa srpske strane, hidrokompleks Bezdan i Šebešfok koji se nalaze u sklopu kanala.

Izvođač radova je konzorcijum na čijem je čelu firma „Goša montaža“.

Izvor: JVP „Vode Vojvodine“