Radovi na podsistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“

Vesti | Klimatske promene

Foto-ilustracija: Pixabay

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su danas radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“ u naselju Gabrić kod Subotice, vredne više od 4,7 miliona evra.

Podsistem „Tisa- Palić“ obezbeđuje vodu za navodnjavanje 35.000 hektara na područjima opština Senta, Kanjiža, Subotica i Bačka Topola kao i za industriju i osveženje vode u prirodnim jezerima Palić i Ludaš.

Regionalni podsistem za navodnjavanje „Tisa-Palić“ jedan je od 11 projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda u AP Vojvodini.

Pokrajinska vlada je prošle godine izdvojila 126 miliona dinara za pripremu projektne dokumentacije a JP Vode Vojvodine je formiralo posebno projektno odeljenje.

Predsednica Vlade republike Srbije Ana Brnabić rekla je da će poljoprivreda naše zemlje izgledati potpuno drugačije i otpornije na klimatske promene do kraja mandata ove vlade kroz projekte navodnjavanja, zaštite od poplava i protivgradne zaštite.

Milisav Pajević