Radojičić najavio sadnju novih 300 stabala na Kalemegdanu i Ušću

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da će umesto svakog drveta koje je u parkovima Ušće i Kalemegdan posečeno zbog planirane izgradnje gondole biti posađeno više novih.

Foto: Grad Beograd

JKP „Zelenilo – Beograd” juče je započelo seču stabala na teritoriji opština Stari grad i Novi Beograd, na planiranoj trasi gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće.

Gradonačelnik Radojičić objašnjava da je tome prethodila saglasnost Stručne komisije, koju je oformio Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, a koja je izvršila uviđaj na terenu i utvrdila naknadu za posečena stabla.

„Stručnu komisiju čine i JKP „Zelenilo – Beograd” i Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Na osnovu njihovog izveštaja, gradske opštine Stari grad i Novi Beograd su izdale rešenje po kojem je „Zelenilo – Beograd” otpočelo sa sečom 108 stabala na Novom Beogradu i 47 na Starom gradu.

U ovom procesu poštujemo proceduru, a što je podjednako važno, uvažavamo i mišljenja stručnjaka”,  istakao je Radojičić.

On je objasnio da je politika Grada Beograda da se na svako posečeno stablo posadi barem dva, kao i da svako pravno ili fizičko lice koje zahteva seču stabala mora da obezbedi novac za to.

Zbog toga je JP „Skijališta Srbije” Beogradu uplatilo 25,2 miliona dinara, što može biti iskorišćeno samo za te namene.

„Sadnja novih 300 stabala u zoni u kojoj su posečena počinje već sutra. Do kraja godine, Beograd će biti bogatiji za više hiljada stabala”, najavio je Radojičić.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević