Radojičić: Beograd istrajan da postane „pametan“ i „zeleni“ grad

Vesti | Mobilnost | Srbija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić učestvovao je u radu konferencije o pametnim gradovima Jugoistočne Evrope „Smart City SEE 2019”, koja je održana u hotelu „Metropol”.

Foto: Grad Beograd

Radojičić je istakao da je tema „pametnih gradova” sve češća tema u Beogradu i da je veoma važno da su na skupu i predstavnici gradova iz okruženja kako bi se razmenila iskustva i primenila rešenja u praksi.

Beograd je napravio prve korake i važno je da takvih projekata bude što više kako bi građani osetili neposrednu korist od takvih rešenja u svakodnevnom životu.

Zanimaju nas iskustva u postavljanju infrastrukture za pametne gradove, teme unapređenja javnog transporta, mobilnosti i energetske efikasnosti.

Za razvoj pametnih gradova važna je dobra saradnja sa republikom i građanima budući da je koncept pametnih gradova vezan upravo za učešće svih zainteresovanih. Gradovi moraju da budu racionalni, da prave uštede i daju svoj doprinos u očuvanju životne sredine„, kazao je Radojičić.

On je istakao da je veza između pametnih i zelenih gradova veoma čvrsta i da ta povezanost predstavlja dve komponente jednog istog procesa.

„Dostizanje koncepta pametnog grada je posao koji traje i na kome mora puno da se radi na duže staze. Potrebna su nam rešenja za racionalnije prikupljanje otpada, za šta smo već pokrenuli pilot projekat postavljanja kontejnera sa ugrađenim senzorima o napunjenosti, zatim za racionalnije korišćenje osvetljenja, energetski efikasnije zgrade i efikasniju komunikaciju građana sa lokalnom samoupravom.

Jedna od ideja nam je da sa predstavnicima finskih kompanija odredimo deo grada u kome ćemo implementirati rešenja po istim principima kao u Finskoj. Кvalitet života Beograđana je sigurno na zavidnom nivou, ali postoje i mesta koja moramo da unapredimo i na kojima ćemo raditi u narednom periodu „, kazao je Radojičić.

Na konferenciji su učestvovali stručnjaci, nosioci izvršne vlasti, biznis lideri i visoki predstavnici finansijskih i drugih institucija iz 17 zemalja sveta, među kojima su predstavnici Ljubljane, Maribora, Banjaluke, Atine, Pariza, Luksemburga, Pekinga, Beča i drugi.

Milisav Pajević