Radionice o zaštiti životne sredine u NP „Skadarsko jezero“

SJezero37 nparkovi.me

U utorak 2. februara 2016. godine u Crnoj Gori obeležen je Svetski dan vlažnih područja. Ovim povodom organizovane su radionice posvećene zaštiti životne sredine u Nacionalnom parku „Skadarsko jezero“.

Tako je 2. februara 2016. godine u pomenutom Nacionalnom parku održana edukativna radionica za decu koja pohađaju osnovnu školu pod nazivom „Biljke i životinje Skadarskog jezera“. U okviru radionice, učesnici su imali priliku da od papira origami tehnikom naprave biljke i životinje Skadarskog jezera.

U utorak 9. februara 2016. godine biće održana radionica za decu predškolskog uzrasta u okviru koje će učesnici praviti logo Svetskog dana vlažnih staništa tehnikom kolaža. Organizovane su i aktivnosti za studente Prirodno-matematičkog fakulteta UCG, odsek biologija, koji će dva puta nedeljno moći da idu u patrolu sa nadzornicima Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“. Aktivnost nosi naziv „U patrolu kroz močvaru“, a najbolji terenski izveštaj i fotografija močvare dobiće vredne nagrade.

Aktivnosti će trajati tokom februara, a 1. marta 2016. godine održaće se svečanost u Centru za posetioce u Virpazaru, na kojoj će najuspešniji dobiti vredne nagrade.

Svetski dan vlažnih područja obeležava se u periodu od 2. februara do 4. marta povodom usvajanja Konvencije o vlažnim područjima (2. februara 1971. godine u Ramsaru u Iranu), a ima za cilj da ukaže na potrebu i značaj očuvanja vlažnih područja kao faktora očuvanja životne sredine, biodiverziteta, održivog razvoja lokalnih zajednica, borbe protiv klimatskih promena.

Sandra Jovićević

foto: nparkovi.me