Radionicama za decu u Crnoj Gori obeležen Svetski dan vidre

Vesti | Region

Nacionalni parkovi Crne Gore, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine i NVU „Živjeti zeleno“, obeležili su zajedničkim edukativnim aktivnostima, Svetski dan vidre, u NP Skadarsko jezero.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Tim povodom, u edukativnoj radionici u Centru za posetioce na Virpazaru učestvovali su učenici osnovnih škola u kojima su tokom prošle godine formirani „Timovi vidri“.

S tim u vezi, NP Skadarsko jezero posetili su učenici OŠ „Mustafa Pećanin“ iz Rožaja, OŠ „Jovan Tomašević“ iz Virpazara, OŠ „Međuriječje“ iz Kolašina, „Obrazovnog centra“ iz Plužina, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana, OŠ „Milovan Rakočević“ i OŠ „Radomir Rakočević“ iz Mojkovca.

Direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović, istakao je da vidra predstavlja jedan od indikatora zdrave životne sredine i da se nalazi na listi zaštićenih i ugroženih vrsta u Crnoj Gori i zemljama Evropske unije.

Za vreme održavanja radionica, deca su bila u prilici da nauče da vidre pripadaju porodici kuna, da su poluvodene životinje, te da na svetu postoji 13 vrsta vidri, a da je Crnoj Gori zastupljena samo jedna vsta i to Evroazijska vidra. Vidre žive na svim kontinentima, osim u Australiji i na Antarktiku.

Iako zaštićena, vidra se, nažalost, i danas izlovljava zbog njenog skupocenog krzna.

Milisav Pajević