Radionica „Planeta i ja, a gde su tu pčelice“ povodom Dana planete Zemlje

Foto: MIS

Povodom Međunarodnog dana planete Zemlje (22.april), nevladina organizacija Mladi istraživači Srbije (MIS) u saradnji sa OŠ „Kralj Aleksandar I“ je i ove godine organizovala ekološku radionicu. Ovogodišnja je bila uobličena oko teme „Planeta i ja, a gde su tu pčelice?“.

Učenici četvrtog razreda su vodili razgovor sa pčelarom na temu pčelarstva, značaju pčela i trenutnom stanju u Srbiji, a zajedno sa aktivistima MIS-a su pravili hotele (kućice) za pčele koje su postavili u školskom dvorištu i zasadili mnoštvo različitih biljaka. Kao poslednju aktivnost proslave Dana planete Zemlje, učenici su iscrtali betonske površine u školskom dvorištu čiji crteži su imali motivišuće poruke o zaštiti životne sredine.

Foto: MIS

– Ovogodišnje obeležavanje Dana planete Zemlje smo posvetili značaju pčela i problemu sa kojem se planeta suočava, a to je nestajanje pčela. Tim povodom ćemo sa učenicima četvrtog razreda da pružimo „prvu pomoć“ beogradskim urbanim pčelama i omogućiti im da se ugoste u hotele napravljene ekskluzivno za njih, i pomoći im da lete sa jednog cveta sa drugi ne bi li sakupile polen i omogućile im da prežive u urbanim uslovima. Izumiranje pčela predstavlja kako globalni, tako i lokalni problem jer one imaju značajan doprinos ekosistemu, a pre svega u oprašivanju biljaka – izjavila je Tijana Ljubenović, koordinatorka aktivističke grupe MIS-a.

Dan planete Zemlje obeležava se od 22. aprila 1970. godine, kada je više od 20.000.000 Amerikanaca protestvovalo povodom zagađenja životne sredine i izlivanja nekoliko hiljada tona nafte u more gde je uginuo sav živi svet. Širom sveta slavi se od 1992. godine kada je na Konferenciji UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usvojen dugoročni program za promociju održivog razvoja. Zanimljiv podatak je da Dan planete zemlje ima svoju zastavu i himnu po melodiji Betovenove „Ode radosti“.

Izvor: MIS

Jelena Kozbašić