Radionica o vodi na vodizvorištu „Bolje sestre‟

Vesti

Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa Regionalnim vodovodom „Crnogorsko primorje” organizovali su edukativnu radionicu za učenike OŠ „Zarija Vujošević‟ na vodoizvorištu „Bolje sestre‟ povodom jednog od najznačajnijih ekoloških datuma Svetskog dana voda – 22. marta.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Edukatori NPCG, Marijana Roganović i Marina Kojović, i predstavnica Regionalnog vodovoda „Crnogorsko primorje‟, inženjerka tehnologije Mirjana Planinić, informisale su učenike škole o vrijednostima NP Skadarsko jezero u skladu sa ovogodišnjom temom ovog ekološkog datuma.

„Svake godine obilježavamo ovaj važan ekološki datum, informisala je Marina Kojović iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Imajući u vidu ovogodišnju poruku „Niko ne smije biti izostavljen“, pod sloganom „Voda za sve“, ista je bila povod za posetu izvorištu, kao i da informišemo učenike o značaju vodoizvorišta Bolje sestre, postojećim medotama prečišćavanja vode, te sistemom koji distribuira vodu sa izvorišta do crnogorskih opština.

Danas smo svi zajedno dobili sliku o značaju ovog izvorišta i da ga moramo očuvati za buduće generacije“, kazala je Marina Kojović.

Kako se na teritoriji nacionalnog parka Skadarsko jezero nalazi vodoizvorište „Bolje sestre‟, odakle vodu dobijaju opštine crnogorskog primorja, cilj edukativnog časa bilo je upoznavanje učenika sa važnim izvorom vode za piće koji se nalazi na teritoriji ovog zaštićenog područja. S tim u vezi, predstavnica Regionalnog vodovoda informisala je da se Izvorište „Bolje sestre“ nalazi u basenu Malog blata Skadarskog jezera, u zalivu, na severoistočnom obodu zaliva, u podnožju padina Kolozuba, blizu ostrva Kosmač.

„Svi treba da se edukujemo o očuvanju i zaštiti vode, kao i da je veliki nedosetatak pijaće vode širom svijeta. Voda je simbol života i moramo da vodimo računa da je štitimo i štedimo u svakom pogledu i trenutku. Zato je Javno preduzeće Regionalni vodovod Crne Gore u saradnji sa JPNPCG danas organizovalo današnju posjetu i na taj način djeci ukazalo na značaj izvorišta i Regionalnog vodovoda koje snadbijeva vodom pet opština. Cilj edukacije je da se stvori svijest budućih generacija o zaštiti životne sredine.“

Prije dolaska na vodoizvorište, edukatori NPCG organizovali su edukativni čas o značaju NP Skadarsko jezero u OŠ „Zarija Vujošević”.

Milisav Pajević