Radionica o procedurama u izradi Crvenih lista i Crvenih knjiga

Foto: zzps.rs

Zavod za zaštitu prirode Srbije i IUCN ECARO (Kancelarija za istočnu Evropu i Centralnu Aziju u Beogradu), realizovali su 8. marta 2018. godine, u prostorijama sedišta Zavoda u Beogradu, radionicu kako bi se razmotrila pitanja o zvaničnim i formalnim procedurama u izradi Crvenih lista i Crvenih knjiga, kao i potrebe i mogućnosti da IUCN eksperti pruže podršku za njihovu realizaciju u Srbiji.

Skup u kome je učestvovalo oko pedeset stručnjaka, predstavnika Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu i zavoda za zaštitu prirode, otvorio je dr Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet, ekološke mreže i održivi razvoj u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Radionica je održana u cilju da se nacionalnim ekspertima koji su bili ili će biti uključeni u izradu nacionalnih Crvenih knjiga i Crvenih lista različitih grupa organizama, kroz prezentaciju i primere iz prakse bliže objasni proces izrade Crvenih knjiga i Crvenih lista od strane IUCN eksperata. Tim povodom, realizovane su sledeće prezentacije: IUCN Crvena lista: kratak prikaz uz diskusiju kako se RL procena koristi u indentifikovanju prioriteta u zaštiti i razlike između Crvene liste i Crvene knjige, Oliver Avramovski, IUCN ECARO; Prikaz sprovođenja procene Crvene liste: proces izrade Crvenih lista na globalnom i nacionalnom nivou; isticanje endemita, izbor vrsta (+ NA cat.) i razlike u upravljanju podacima, prikazi i publikacije, Maarten Hofman, IUCN ECARO.

Ovom prilikom i prof. dr Gordana Tomović je prezentovala dosadašnje rezultate koje je Srbija ostvarila na ovu temu, sa posebnim osvrtom na razvijen nacionalni model za određivanje ugroženosti biljnih i životinjskih vrsta upotrebom IUCN kriterijuma.

Maarten Hofman, Oliver Avramovski i dr Nenad Sekulić su nakon prezentacija moderirali diskusiju na teme: proces određivanja ugroženosti vrsta na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, selekcija taksona i taksonomskih grupa za vršenje procene ugroženosti, organizovanje baza podataka i vlasništvo podataka, razlike u prikazivanju ugroženih taksona kroz Crvene liste i Crvene knjige i njihova dostupnost on-line i sl.

Radionica je predstavljala bazu za korak dalje u uspostavljanju standarda u izradi nacionalnih crvenih lista i crvenih knjiga u Srbiji.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević