Radionica o klimatskim promenama u PKS

Srbija | Održivi razvoj

klimatske promene economy.rs

U privrednoj komori Srbije 4. februara 2015. godine održana je radionica o sistemu trgovine emisionim jedinicama sa efektom staklene bašte.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da je veoma bitno učestvovati u sistemu trgovine emisionim jedinicama sa efektom staklene bašte zbog toga što se tako mogu dostići standardi Evropske unije. Ona je istakla da bi ovaj projekat mogao da omogući vladi da ispuni zahteve usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, ali i da poveća konkurentnost i ravnopravnost sa sličnim postrojenjima u državama članicam Evropske unije.

Predstavnik Odseka za klimatske promene gospođa Dragana Radulović istakla je da je borba protiv klimatskih promena jedan od prioriteta razvoja politike Evropske unije. Ona je dodala da je sistem trgovine emisije gasova glomazan tržišni mehanizam koji obuhvata 11 hiljada elektrana u 28 država članica Evropske unije i da je njegov cilj da zagađivačima obezbedi podsticaj da smanje negativne posledice po životnu sredinu i podstaknu konkurentnost i efikasnost.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs