Radionica na temu energetske efikasnosti održana u srednoj građevinsko – geodetskoj školi u Podgorici

U srednjoj građevinsko – geodetskoj školi „Inž. Marko Radević“ u Podgorici održana je radionica o energetskoj efikasnosti.

Generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije gospodin Marko Radulović izjavio je da je ova škola izabrana za održavanje radionice jer je reč o školi koja treba da iznedri buduće tehničare, građevinske inženjere i arhitekte.

Direktor građevinsko-geodetske škole „Inž. Marko Radević” gospodin Dragan Miranović kazao je da je ovoj školi i njenim učenicima veliko zadovoljstvo i privilegija da učestvuju u radionici na temu energetske efikasnosti u zgradama.

Radionica je organizovana tokom protekle nedjelje u okviru dana Podgorickog kulturnog ljeta u saradnji sa Ambasadom Republike Nemačke, a nosilac je bio umetnički kolektiv Tape That iz Berlina.

Implementacija druge faze projekta Program energetske efikasnosti u javnim zgradama je u toku i trenutno se sprovodi tenderski postupak za izbor izvođača radova na primeni mera energetske efikasnosti u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, JU Centar za obrazovanje i osposobljavanje „1. Jun“ i JU Zavod za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju dece i omladine „Podgorica“ u Podgorici. Takođe, u narednom periodu su planirani radovi na Domu za stare u Risnu, Zavodu Komanski most, kao i odabranim administrativnim objektima i obrazovnim ustanovama.

Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faze I i II implementira Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu, a obuhvata primenu mera energetske efikasnosti u odabranim obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima. Za implementaciju programa obezbeđena su sredstva iz kredita od KfW banke u vrednosti od 31,5 miliona evra i donacija u vrednosti od 4,683 miliona evra. U okviru prve faze programa, koja je trajala od januara 2012. godine do decembra 2015. godine, izvršena je primena mera energetske efikasnosti na 20 osnovnih i srednjih škola i jednom studentskom domu. Implementacija druge faze programa je u toku i njen završetak je planiran za 2020. godinu.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević