Radi se mapa rizika od poplava i klizišta

Vesti | Srbija

 

Foto: Pixabay

Direktor vladine Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević izjavio je danas da je u toku izrada mapa rizika, koje će omogućiti predviđanje eventualnih poplava i omogućiti bolje urbano planiranje.

Blagojević je, uoči početka Balkanske konferencije o razumevanju rizika, rekao da je u toku snimanje terena iz aviona, a zatim se na osnovu tih snimaka prave trodimenzionalne mape, uz pomoću kojih se predviđa plavljenje, kao i gde sme, a gde ne sme da se gradi.

Za snimanje terena obezbeđena je oprema iz donacije EU, koja je vredna preko milion evra, a samo ulaganje u digitalno modeliranje terena iznosi dva miliona evra, rekao je on.

Već par meseci avion Vojno-geografskog instituta nadleće Srbiju i snima teren.

Podsetio je da je katastar klizišta urađen za deo teritorije Srbije, za koji važi pretpostavka da je u velikoj meri izložen riziku od klizišta, poput Kolubarskog regiona.

Blagojević je rekao da su mape klizišta pokazale da ih ima oko 30.000 i da je trećina zemlje pod rizikom od klizišta.
Ukazao je i da je Srbija danas nekoliko džinovskih koraka dalje od mesta na kojem je bila 2014. godine, kada su nas zadesile velike poplave i da je bezbednija od poplava i spremnija za reagovanje u vanrednim situacijama.

Istakao je da se prevencija ne radi preko noći i kao primer naveo izgradnju 20 kilometara dugog nasipa na teritorijama opština Šabac i Bogatić, gde je samo za građevinske radove potrebno između godinu i po i dve godine, a za pripremu maltene isto toliko.

Takođe, kao primer je naveo i to da je studija pokazala da je za smanjenje rizika od poplava u kolubarskom slivu, potrebno oko 200 miliona evra, a za to bi nam, kaže, čak i da sada imamo potreban novac, trebalo skoro 20 godina.

Milisav Pajević