Racionalizacija upravljanja energijom i smanjenje emisija u vazduh u Srpskoj

 

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i UNDP-a potpisali su juče u Banjaluci ugovor vredan 1,5 miliona KM o realizaciji aktivnosti u vezi sa energetskom efikasnošću, racionalizacijom upravljanja energijom i smanjenjem emisija u vazduh u Srpskoj.

Pre potpisivanja ugovora između direktora Fonda Srđana Todorovića i zamenika rezidentnog predstavnika UNDP-a Suhroba Hošmuhamedova, ozvaničen je završetak radova na poboljšanju energetske efikasnosti u banjalučkom vrtiću „Bambi“ u šta je uloženo oko 130.000 KM.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je značaj aktivnosti koje se realizuju u okviru poboljšanja energetske efikasnosti u Srpskoj s ciljem zaštite životne sredine i uštede utroška energije.

– Samo na ovom objektu biće oko 50 odsto uštede energije, što jasno govori da će se postići mnogo funkcionalnije korišćenje ovog objekta, rekao je Đokić novinarima.

On je naveo da su do sada realizovana 32 projekta u okviru kojih je zamenjena krovna konstrukcija, stolarija i renovirana fasada na javnim objektima, u šta je uloženo oko dva miliona KM.

– Ove aktivnosti će biti nastavljene, jer imamo oko 700 registrovanih objekata na kojima je potrebno razviti sistem energetske efikasnosti, od čega je oko 70 objekta iz oblasti zdravstva, dok su ostali uglavnom školske ustanove, rekao je Đokić.

Todorović je naveo da Vlada Republike Srpske za sufinansiranje projekta za povećanje energetske efikasnosti godišnje izdvaja oko 500.000 KM, dok se u Srpskoj raznim aktivnostima u okviru projekta uloži oko dva miliona KM.
On je naglasio značaj ovog projekta, jer je neophodno „utopliti“ objekte, naročito one u kojima borave osetljive kategorije stanovništva, kao što su zdravstvene i obrazovne ustanove.

Hošmuhamedov je istakao da je i sa komercijalne, ali i sa poslovne strane opravdano ulagati u mere i mehanizme za energetsku efikasnost, jer se svaka marka uložena u to vrlo brzo vraća.

Od danas će oko 150 dece imati bolje uslove za boravak u vrtiću „Bambi“. Prosečna temperatura u prostorijama ove ustanove zimi je iznosila 17 stepeni Celzijusovih, a sada će biti oko 22 stepena, naveo je Hošmuhamedov.
On je dodao da UNDP ima odličnu saradnju sa Fondom,  i izrazio nadu da će tako i ostati.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo što banjalučki Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dobija bolje uslove za rad, kao i nove kapacitete za smeštaj dece.

On je dodao da je grad izuzetno fokusiran na školsko i predškolsko obrazovanje, te da je planirano da se ove godine radi na 19 osnovnih i srednjih škola u Banjaluci, ali i da su u toku radovi na tri nova vrtića.

Radovi na poboljšanju energetske efikasnosti realizovao je UNDP, uz finansijsku podršku Vlade Švedske i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Milisav Pajević

Izvor: SRNA