Pustinja u Dubaiju postepeno se pretvara u poljoprivredno zemljište

Hrana

Foto-ilustracija: Unsplash (Zafeerah Heesambee)

Početkom marta ove godine startap „Desert Control“ iz Norveške otputovao je u Dubai kako bi usred pustinjskog reljefa zasadio nekoliko poljoprivrednih kultura, poput lubenice, tikvice i bisernog prosa. Nedavno, kada su se vratili, imali su šta i da vide – parcela u pustinji obogaćena je zelenim lišćem sveže zasađenog povrća i voća.

Norveški startap tako je predstavio svoj izum „Liquid Nanoclay“, za koji kaže da pretvara pesak u obradivo plodno zemljište za samo sedam sati. Napravljen je od vode i gline i dizajniran za prskanje po pesku, za čije čestice se vezuje, pri čemu podstiče zadržavanje vode i ujedno obogaćuje suvo tlo hranljivim sastojcima iz zasađene biljke.

Pored toga, uspeva da smanji potrošnju vode za polovinu.

Kako Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze čak 90 odsto hrane, ova tehnologija im može pomoći u uzgoju kvalitetnih, domaćih i svežih namirnica.

Iako još uvek u fazi ispitivanja, ovakav tip inovacije može pomoći i u borbi protiv dezertifikacije koja je sve izraženija na globalnom nivou, naročito u sušnim područjima.

Dok mnogi stručnjaci ističu koliko je prisustvo gline u zemljištu povoljno za biljne vrste, jer omogućava više hranljivih sastojaka i vode, te je manja potreba za navodnjavanjem, drugi napominju da su pustinjski sistemi veoma ranjivi te im možda neće prijati nešto što im prirodno ne pripada.

Startap za sada pokušava da uveća proizvodnju i smanji troškove, te da ovakav sistem bude dostupan u manje razvijenim zemljama u sušnim područjima, u kojima bi značajnu ulogu odigralo održavanje sopstvenih useva.

Jelena Cvetić