Puštena u rad transfer stanica i Centar za reciklažni otpad u Čačku

Srbija | Upravljanje otpadom

Cacak

U opštini Čačak danas je otvorena transfer stanica i Centar za reciklažni otpad.

Gradonačelnik Čačka gospodin Vojislav Ilić izjavio je da je ovaj projekat veoma značajan za Čačak sa aspekta modernog upravljanja otpadom. Istakao je da su realizaciju projekta omogućili SIDA i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz finansijsko učešće grada Čačka, a uz implementacionu podršku međunarodne organizacije IMG. Dodao je da će projekat doprineti smanjenju zagađenja vode, vazduha i zemljišta, a doprineće i efikasnijem funkcionisanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović istakla je da će projekat transfer stanice i Centra za reciklažni otpad pomoći finansijskoj održivosti regiona za upravljanje otpadom, ali i doprineti ciljevima povećanja sakupljanja i razdvajanja otpada na mestu nastanka. Ona je navela da je reciklaža u Regiponalnom centru za upravljanje otpadom „Duboko“ trenutno na nivou od 5 odsto, ali da se ovaj procenat do 2028. godine mora podići na 50 odsto.

Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ gospodin Nedeljko Milosavljević izjavio je da je ovo prva transfer stanica u okviru pomenutog centra koja će omogućiti prevoz večih količina otpada i smanjiti troškove transporta.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka gospodin Dragan Nikolić istakao je da je vrednost projekta oko milion evra, a da će Centrom za reciklažni otpad upravljati JKP „Komunalac“ iz Čačka.

Sandra Jovićević

foto: rts.rs