Puštena u rad solarna elektrana u Varaždinu

Region | Solarna

fotonaponski-moduli varazdin.hr

U četvrtak 18. februara 2016. godine u Varaždinu u Republici Hrvatskoj puštena je u rad solarna elektrana na krovu poslovno-ekonomskog objekta „Parkovi“.

Gradonačelnik Varaždina gospodin Goran Habuš ovom prilikom je izjavio da je zadovoljan postavljanjem ove solarne elektrane čija je snaga 23kW. On je najavio i da je u planu postavljanje solarne elektrane snage 147kW na panele iznad Gradske tržnice, kao i da je u pripremi projekat postavljanja solarne elektrane snage 200kW na Varteksovom parkingu u organizaciji Tehnološkog parka i Centra kompetencije za obnovljive izvore energije.

Direktor „Parkova“ gospodin Marin Bašić istakao je da će solarna elektrana smanjiti troškove objekta za oko 50 odsto, ali i da će se višak proizvedene električne energije prodavati.

Vrednost projekta iznosi oko 200 hiljada kuna, a Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost obezbedio je oko 40 odsto investicije. Očekuje se da će 105 postavljenih solarnih panela godišnje proizvoditi oko 29,25MWh električne energije.

Sandra Jovićević

foto: varazdin.hr