Puštena u rad solarna elektrana u Kaknju

Region | Solarna

Photo: Pixabay

U opštini Kakanj u Bosni i Hercegovini 25. novembra 2015. godine svečano je puštena u rad solarna elektrana snage 150kW.

Investitor je kompanija „Energy“, a vrednost investicije je oko 255 hiljada evra. Elektrana je izgrađena za mesec dana, odnosno krajem oktobra 2015. godine, a za dobijanje svih potrebnih dozvola bilo je potrebno oko tri godine. Elektrana će proizvoditi oko 200 hiljada kWh električne energije godišnje.

Predsednik kompanije „Energy“ gospodin Ferid Čaluk govorio je o prednostima obnovljivih izvora energije, a zahvalio se i svima koji su pomogli u izgradnji ove solarne elektrane. Dodao je i da kompanija „Energy“ ima u planu realizaciju novih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Načelnik opštine Kakanj gospodin Nermin Mandra izjavio je da je projekat solarne elektrane u Kaknju primer za druge privrednike koji žele da pokrenu slične projekte.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona gospodin Miralem Galijašević istakao je da je projekat solarne elektrane u Kaknju interesantan sa ekološkog aspekta, a dodao je i da se nada da će biti još sličnih projekata u narednom periodu.

Sandra Jovićević