Puštena u rad solarna elektrana u Beočinu

Svet

Beocin solar

U Tancošu kod Beočina juče je otvorena solarna elektrana investitora „Prima Energy“ d.o.o. čija je snaga 1MW, a koja je u vlasništvu PD „Beočin Energy“ iz Slovenije.

Solarnu elektranu otvorio je ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić. On je ovom prilikom istakao da će se sada u energetski sistem Republike Srbije isporučivati 5,5MW solarne energije.

Vrednost ove solarne elektrane iznosi oko 2 miliona evra, od čega je 1,4 miliona evra obezbeđeno putem kredita Erste banke. Solarna elektrana prostire se na 3 hektara, a sa njenom izgradnjom započelo se u maju 2013. godine.

Projektno-tehničku dokumentaciju i generalni projekat radio je Institut za preventivu Novi Sad. Izvođač radova je češka kompanija „Solartec“, a očekuje se da će se ova investicija isplatiti u roku od 7 godina.

Inače, Erste banka do sada je finansirala različite projekte obnovljivih izvora energije, između ostalog projekte izgradnje 17 malih hidroelektrana, dva biogasna postrojennja, nekoliko solarnih elektrana, vetropark, postrojenja za proizvodnju peleta i drugo.

Sandra Jovićević

foto:rts.rs