Puštena u rad nova fleš peć RTB „Bor“

Srbija

pustanje u rad fles peci rtb.rs

RTB „Bor“ pustio je 5. marta 2015. godine u rad novu fleš peć koju je instalirala finska kompanija „Outotek“ saopšteno je iz RTB „Bora“.

Generalni direktor Rudarsko topioničarskog basena „Bor“ gospodin Blagoje Spasovski pokrenuo je ovu peć, a ovom prilikom je izjavio da će proces zagrevanja peći trajati tri nedelje. On je dodao da će nakon toga ona dostići temperaturu od 1200 stepeni Celzijusa, kao i da će krajem marta ove godine biti izlivena prva anoda. Kako je istakao, radom nove topionice biće povećana proizvodnja bakra, zlata i sumporne kiseline, a projektovani godišnji kapacitet iznosi do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje. Prema njegovim rečima, u planu je da borski kombinat 2015. godine ostvari 75 miliona tona iskopina, kao i da se preradom od oko 250 hiljada tona koncentrata proizvede 47 hiljada tona katodnog bakra iz sopstvenih sirovina. On je rekao i da će nova topionica povećati prihod RTB „Bor“ za 12 miliona dolara godišnje, dok će ta cifra od 2017. godine iznositi 24 miliona dolara.

Podsetimo, krajem decembra 2014. godine završeni su radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Sa realizacijom ovog projekta započelo se 28. juna 2011. godine, a njegova vrednost iznosi 250 miliona evra. Republika Srbija je bila garant za kredit kod kanadske EDC banke, a uplatila je i 30 miliona evra za završetak izgradnje topionice i fabrike sumpora. Izvođač radova je kanadska kompanija „SNC Lavalin“, a podizvođač i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ finska kompanija „Outotek“, navedeno je u saopštenju RTB „Bor“. Lokalni radovi bili su povereni kompaniji „Energoprojekt“, dok je nadzor nad svim radovima vršio Građevinski fakultet iz Beograda. Preko 800 radnika bilo je angažovano na realizaciji ovog projekta.