Puštena u rad MHE Medna

Region | Hidro

Mini hidroelektrana “Medna” u Donjim Vrbljanima kod Ribnika u koju je uloženo 41 milion KM puštena je u rad.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, zajedno sa predstavnicima kompanija InterEnergo iz Slovenije i Kelag iz Austrije otvorio je MHE “Medna” i rekao da će RS imati veliku korist od ovog objekta, a posebno opština Ribnik i delimično opština Mrkonjić Grad. Pored toga, ovaj objekat će doprineti kvalitetnom snabdevanju električnom energijom domaćih konzumenata, ali će biti i u kontigentu električne energije koji se izvozi iz RS.

Photo: Pixabay

Zvanično smo pustili u u rad još jedan energetski objekat u RS u sektoru malih hidroelektrana. Ova investicija je vrednosti oko 41 milion KM, a instalisane snage 4,9 MW i jedna je od tri male hidroelektrane koje je izgradila ova kompanija. Ovaj investitor je sa tri elektrane uložio skoro 70 miliona KM u RS među kojima su i elektrane Zapeća i Novakovići na reci Ugar, rekao je Đokić. On kaže da je objekat od velikog značaja za lokalnu zajednicu, te da je na projektu bilo angažovano 20 kompanija i više stotina radnika koji su radili nekoliko godina na izgradnji ovog objekta. Istakao je da je jako značajno da što je objekat izgrađen prema naksavremenijim tehnološkim standardima i da su primenjene nove tehnologije koje dosad nisu primenjene u ovom regionu.

Anton Papez, pomoćnik direktora InterEnerga, rekao je da mu je zadovoljstvo što otvaraju danas projekat koji je značajan za njih, RS i region u smislu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Istakao je da je snaga proizvodnje 4,9 MW, a proizvodnja struje za 50.000 stanovnika što je značajan doprinos stabilnom snabdevanju energijom. Objekat je izgrađen po svim standardima koji se danas primenjuju po pitanju ekologije, uticaja na sredinu i tehnoloških rešenja, rekao je Papez.

Izgradnja je počela 2014. godine, a planirana snaga elektrane je 4,9 MW, dok bi na godišnjem nivou trebala da proizvodi 21 GWh električne energije.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević