Puštena u rad mala hidroelektrana „Vodenica“ u Tutinu

Srbija

mala hidroelektrana VodeniceMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, prof. dr Zorana Mihajlović, pustila je u rad malu hidroelektranu „Vodenica“ na lokalitetu Smaluća reka, u Tutinu, snage 160kW, i tom prilikom izjavila je da očekuje da se opština Tutin razvija uz projekte poput ovog, tj. malih hidroelektrana i vetrogeneratora, i da će ministarstvo u tom smislu pružiti svu potrebnu stručnu pomoć u pripremi novih projekata. Ona je ponovila da će do kraja godine biti raspisan novi javni poziv za izgradnju malih hidroelektrana što će biti prilika i za opštinu Tutin.

Ministar se sastala i sa predsednikom opštine Tutin, gospodinom Šemsudinom Kučevićem, koji je rekao da je strategija razvoja opštine Tutin definisana precizno i jasno, kao i da se nada novim investicijama u ovoj opštini.

Mala hidroelektrana na lokalitetu Smaluća reka je projekat preduzetnika iz Smaluća, gospodina Šemsudina Zekovića, koji je došao na ideju da izgradi ovu hidroelektranu još pre 6 godina. Prilikom otvaranja, Zeković je rekao da otvaranje MHE ima veliki značaj za njegovu porodicu i čitav kraj; da je u njegovom selu nekada bilo 18 vodenica, a danas samo jedna mini hidrocentrala. Nakon ove, gospodin Zeković ima u planu igradnju još dve male hidroelektrane u Tutinu, na lokalitetima Orlujak i Drenovo.

Podsetimo koliko hidro potencijala ima opština Tutin; tačnije nakon javnog poziva ministarstva za izgradnju mini hidroelektrana na 317 lokacija, od kojih samo u opštini Tutin 54, odabrani su potencijalni investitori na 20 lokacija, u Tutinu, i to sledeće lokacije: Dlimeđe, Dubrava, Morani, Crkvine, Dolovo, Cikoševina, Kraljevac, Jeliće, Popiće, Šupljak, Orlujak, Drenovo, Krona, Godovo, Bovan, Plana, Stupa, Vršuma, Karadže i Izbegoviće.

B.R.