Puštena u rad dva obnovljena agregata u HE Zvornik

Srbija | Hidro

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić prisustvovao je puštanju u rad modernizovanih agregata A1 i A2 u hidroelektrani Zvornik, čime je snaga tog postrojenja povećana za gotovo 15 MW. Projekat obnavljanja agregata finansiran je kreditom nemačke Razvojne banke KfW i vrednost investicije je 70 miliona evra, dok je glavni izvođač radova nemačka kompanija Voith Hydro.

Antić je tom prilikom rekao da se takvim projektima povećava snaga Elektroprivrede Srbije, te da će HE Zvornik raditi punom snagom narednih 40 godina. Borimo se za svaki megavat, a EPS je sa 1,5 milijardi evra tekućih investicija lider u ovom delu Balkana, što je značajno ne samo za elektroprivredu, već za ukupnu srpsku ekonomiju, istakao je ministar. Prema njegovim rečima, Srbija je u velikom investicionom ciklusu i biće nastavljena modernizacija energetskog sektora. Naši planovi su ambiciozni. U Đerdapu počinjemo revitalizaciju petog agregata, nastavljamo radove u HE Zvornik i Bajina Bašta, a imamo niz planova za moravske i ibarske hidroelektrane, rekao je on.

Direktor borda direktora Voith Hydro Leopold Heninger istakao je da ovaj ugovor toj kompaniji daje priliku da u ovom regionu pokaže svoj rad i stručnu spremnost. Ovo je srpski, ali i evropski projekat koji finansira KfW. Zahvaljujem se našim lokalnim kompanijama koje su nam bile partneri u ovom projektu, a to su Elektromontaža, ELNOS, Institut Mihajlo Pupin i Institut Nikola Tesla i mnogi drugi, rekao je Heninger.

Ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman naglasio je da energetski sektor u Srbiji ima važnu ulogu u srpsko-nemačkoj ekonomskoj saradnji, i podsetio na to da Nemačka sarađuje sa EPS-om još od 2000. godine. Od ukupno 1,8 milijardi evra koje je Nemačka od 2000. godine uložila u srpsku privredu, dve trećine investicije bile su u energetskom sektoru. Naš zajednički angažman u oblasti energije doprinos je putu Srbije ka EU, što je kancelar Angela Merkel ponovila prošlog vikenda u Sofiji, naveo je Ditman.

Revitalizovani agregati A1 i A2 su prvog dana probnog rada, 12. decembra prošle godine, proizveli 2.619 MWh, oborivši rekord u proizvodnji hidroelektrane koja je puštena u rad pre 63 godine. Obnavljanje trećeg agregata počelo je 10. januara ove godine, a očekuje se da će ukupna proizvodnja električne energije nakon završene modernizacije HE Zvornik na godišnjem nivou iznositi oko 70 miliona kWh.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević