Puštena toplana na biomasu u Prijedoru

Region | Biomasa

biomasa

U ponedeljak 21. decembra 2015. godine u Prijedoru u Bosni i Hercegovini otvorena je toplana na drvnu biomasu.

Gradonačelnik Prijedora gospodin Marko Pavić ovom prilikom je izjavio da se Prijedor projektom toplane na biomasu pridružio svetskim ekološkim gradovima koji rade na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Kako je istakao, grad Prijedor je do sada trošio oko 5,5 miliona KM (oko 2,8 miliona evra) na kupovinu mazuta, a prelaskom na biomasu biće potrebno da se izdvoji oko 2 miliona KM (1 milion evra) za grejanje.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić naveo je da je projekat toplane na biomasu veoma značajan za grad Prijedor, a istakao je i značaj razvoja kogenerativnih postrojenja.

Šef Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) gospodin Jan Braun podsetio je da je ugovor o zajmu za sufinansiranje projekta potpisan 24. decembra 2014. godine, tako da je bilo potrebo manje od godinu dana za njegovu realizaciju.

Direktor „Toplane“ gospođa Ljiljana Despotović istakla je da je vrednost investicije oko 9 miliona evra, od čega je 7 miliona evra kredit EBRD-a, a ostatak donacija Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA).

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net