Pušten u rad novi bager u RB „Kolubara“

Srbija

bager puštanje u rad rbkolubara.rs

Premijer Vlade Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić u subotu 15. novembra 2014. godine posetio je RB „Kolubara“ povodom puštanja u rad novog bagera SchRs740L. On je ovom prilikom izjavio da će za oko dvadeset dana na kopu „Tamnava-Zapadno polje“ rudari stići do prvih ugljenih etaža. Takođe je istakao da je do sada ispumpano 93 od 187 miliona kubika vode sa kopa „Tamnava-Zapadno polje“.

Gospodin Vučić je izjavio da će deo proizvodnje uglja na kopu „Tamnava-Zapadno polje“ biti pokrenut sredinom decembra, dok će ona biti u potpunosti obnovljena početkom sledeće godine. Prema njegovim rečima, dok proizvodnja uglja sa ovog kopa ne bude vraćena na svoj pređašnji nivo na deponijama TENT-a ima preko 1,4 miliona tona uglja tako da neće biti problema sa energetskim snabdevanjem zemlje.

Inače, opremu za bager SchRs740L nabavila je „Elektroprivreda Srbije“, a njegovo sklapanje izvršili su nemačka kompanija „Thyssen Krupp“ u saradnji sa kompanijom „Kolubara-Metal“.

Osim premijera Srbije, puštanju u rad ovog bagera prisustvovali su, između ostalih, i ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić, direktor EPS-a gospodin Aleksandar Obradović, direktor RB „Kolubara“ gospodin Milorad Grčić, direktor EMS-a gospodin Nikola Petrović.

Sandra Jovićević

foto: rbkolubara.rs