Pušten u rad dalekovod Transbalkanskog koridora

Srbija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić prisustvovali su juče, u Akcionarskom društvu Elektromreža Srbije (EMS), zvaničnom puštanju u rad deonice Transbalkanskog koridora za prenos električne energije od Pančeva do Rešica, u Rumuniji, duge 68 kilometara.

Brnabić je istakla da je reč o najsavremenijem „energetskom auto-putu“ i da srpska energetika na ovaj način staje na noge. Premijerka je istakla da je dobro i to što su u ovaj zadatak bile uključene domaće kompanije. EU podržava ovakve projekte jer je taj energetski koridor jedan od prioritetnih, i za njega je izdvojila oko 12 miliona evra 2014. godine, naglasila je Brnabić i objasnila da je taj novac bio preusmeren na saniranje posledica poplava, pa je EMS zato iz svojih sredstava uložio 27 miliona evra u projekat.

Antić je ocenio da je danas izuzetan dan za srpski energetski sistem, jer je reč o kapitalnom projektu koji će dugoročno doneti benefite Srbiji, povećati sigurnost snabdevanja i dodatno smanjiti gubitke. Kroz našu zemlju će proći panevropski elektroenergetski koridor koji će omogućiti da struja ide sa istoka ka zapadu, gde su bogatija tržišta. To kapitalno utiče na naše ukupne prenosne prilike i smanjuje gubitke na mreži, koji su inače najmanji u Evropi, rekao je on.

Transbalkanski koridor će dalekovodima spojiti Rumuniju, Srbiju, BiH, Crnu Goru i Italiju. Dalekovod ide od Rešica u Rumuniji do Pančeva, Obrenovca i Bajine Bašte, zatim do Pljevalja u Crnoj Gori i Lastve, i onda ispod mora do Vilanove u Italiji. U Srbiji jedan deo dalekovoda ide do Kragujevca i Kraljeva, a deo takođe i do Višegrada u Republici Srpskoj. EMS je gradio deonicu dalekovoda od trafo-stanice Pančevo 2 do rumunske granice.

Na trasi, dugoj 68 kilometara, u rekordnom roku podignuta su čak 203 stuba, a posao je završen tri meseca ranije nego što je bilo predviđeno. Vrednost te deonice je iznosila 24,7 miliona evra, a ukupna vrednost izgradnje, zajedno sa neophodnim dodatnim radovima na elektroenergetskim objektima, veća je od 27 miliona evra. Celokupan projekat finansiran je sredstvima EMS-a, a izvođači radova su domaće kompanije. Kabl, dug 455 kilometara i snage 400 kilovolti, prenosiće ispod mora struju iz balkanskih zemalja do Italije.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević