Ptice kao žrtve neadakvatne zaštite električne mreže kod Paraćina

U utorak 13. avgusta 2019. godine ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su, na poziv zabrinutih stanovnika sela Potočac kod Paraćina, izašli na teren zbog masovnog stradanja ptica na srednjenaponskom dalekovodu duž toka Velike Morave koje je prouzrokovalo česte prekide u snabdevanju električne energije.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Ispod trinaest pregledanih dalekovodnih stubova, stručnjaci su pronašli čak 28 mrtvih belih roda, devet gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Jedina preživela, ali ozbiljno povređena, bela roda je tokom dana zbrinuta u Beo zoo vrtu, saopštava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. O slučaju je obavešten Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekcija za zaštitu životne sredine Opštine Paraćin koja je organizovala prikupljanje leševa.

„Zastrašujući prizor ptica sa sprženim nogama i perjem jasno je ukazivao na to da su ptice stradale usled strujnog udara. Dok smo prebrojavali ptice, nismo se nadali da ćemo se suočiti sa činjenicom da je na toj lokaciji stradalo čitavo jato belih roda“, izjavio je ovim povodom član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Slobodan Knežević dodavši da je posebno zabrinjavajuće to što se na tom prostoru ptice nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci. „Bele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor, a deponiju u blizini dalekovoda kao izvor hrane. Kobni stubovi dalekovoda se nalaze između ove dve važne tačke i pticama deluju kao dobro mesto za odmor“, objasnio je.

Pročitajte još:

Prema dostupnim podacima, ovo je do sada najdrastičnije stradanje ptica od tzv. elektrokucije u Srbiji. Širom sveta se primenjuju tehničko-tehnološka rešenja za ublažavanje i zaustavljanje ovakvih pomora, dok su u Srbiji prva istraživanja počela tek prošle godine i to na malom području južnog i srednjeg Banata. Višemesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda, što bi bila nova praksa u zaštiti električne mreže i zaštiti faune ptica.

„Očekujemo od Elektroprivrede Srbije brzu reakciju i hitno sprečavanje daljeg stradanja ptica kod Paraćina. Pomenuta kompanija to duguje svojim potrošačima, i naravno pticama koje su ekstremno ugrožene njihovom infrastrukturom“, naglasio je Knežević.

Jelena Kozbašić