Psi lutalice u Subotici – produkt neodgovornog vlasništva

Prema podacima JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica u prošloj godini prijavljeno je 219 slučajeva ujeda pasa lutalica. Od ovog broja, Gradsko pravobranilaštvo je primilo 192 zahteva za naknadu štete, od kojih je 122 epilog dobilo na sudu, a 70 je rešeno vansudskim poravnanjem.

Foto: Subotica.com

Volonteri „Subotičkih njuškica“ koji zbrinjavaju napuštene pse, kažu da ih je u Subotici sve više, a da su to većinom „nečiji“ psi koji su se zbog neodgovornog vlasništva našli na ulici. Kako tvrde, klasične lutalice ne postoje u Subotici. Status uličnog psa dobiju zbog selidbe ili neodgovornog vlasnika. Reč je o nečipovanim i nesterilisanim psima, koji su ili bolesni ili su u pitanju skotne kujice izbačene na ulicu, koje onda rađaju nove „lutalice“. Tokom prošle godine uspeli su da sklone više od 200 pasa na sigurno.

„Veliki broj u odnosu koliko ih je inače bilo na ulici. To su pretežno bili povređeni psi ili skotne kuje koje smo preuzeli, negovali, sterilisali a zatim i udomili“, kaže Beti Horvat iz udruženja „Subotičke njuškice“

„Baš juče smo pokupili jednu zenku rase „bokser“, ona je iako vrlo mlada bila praktično kost i koža, bila je u vrlo lošem stanju, a trenutno je u stacionaru kod veterinara. Nismo našli čip, ali sigurni smo da je u pitanju vlasnički pas.“

Subotica ima registrovano Prihvatilište, kao i plan kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa, čija je primena počela u septembru prošle godine. Oni se u okviru CNR programa obeležavaju narandžastim markicama, objašnjavaju u lokalnoj samoupravi.

„Životinje se unose u azil, obeležavaju se, tretiraju se protiv parazita, sterilišu i zatim puštaju na ulicu, uz povremeni nadzor. Ova mera je privremena, nije trajno rešenje, ali omogućava smanjenje širenja populacije napuštenih pasa“, kaže Goran Išpanović, šef Službe za komunalne poslove.

Foto: Subotica.com

Kako u odgovornom vlasništvu leži rešenje problema napušenih pasa, Grad je uputio inicijativu nadležnom Ministarstvu, u kojoj traže izmene zakona kojima bi se populacija pasa i mačaka uvele u program mera, kao što je to slučaj sa kopitarima i papkarima, a takođe je predložena i popularizacija mera sterilizacije.

„To bi značilo da veterinarske stanice koje imaju program mera redovno na godišnjem nivou vrše proveru domaćinstava da li su životinje vakcinisane, odnosno obeležene“,  dodaje Išpanović.

Dok se čeka odgovor Ministarstva na koji način će problem pasa lutalica biti rešen, u našem Gradu su radnici „Čistoće i zelenila“ sa komunalnom inspekcijom i policijom obišli 726 domaćinstava, kako bi utvrdili opseg registrovanih i vakcinisanih pasa. Podaci do kojih su došli govore da je pre obilaska u svega 26 odsto kuća zatečeno odgovorno vlasništvo, dok je nakon kontrole taj broj porastao na 40 odsto.

Izvor: Subotica.com