Prvi tender za 150 MW solarnih elektrana na zemlji u Nemačkoj prevazišao očekivanja

Svet | Solarna

20150128-gabriel-erste

Na prvi tender za dodelu finansijske pomoći za 150 MW instalisanih kapaciteta solarnih elektrana na zemlji javilo se nekoliko puta više ponuđača od očekivanog. Nemačko regulatorno telo za energetiku Bundesnetzagentur,navodi da je primljeno 170 prijava na tenderu, prvom od tri planirana u ovoj godini, koji se organizuju u skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije – OIE, od avgusta 2014. godine.

Kabinet Kancelarke Angele Merkel odobrio je sprovođenje tenderske procedure za ukupno 1,2 GW solarnih elektrana na zemlji do 2017. Cilj sprovođenja tendera je da smanje troškovi ekspanzije energije iz obnovljivih izvora, da se očuva trenutna raznolikost učesnika na tržištu,kao i da se ostvare zadati ciljevi u pogledu učešća OIE u energetskom sektoru.

U pilot fazi se ovaj mehanizam testira primenom na solarne elektrane, pre nego što bude uveden u sve ostale oblike energije iz obnovljivih izvora, što će biti najkasnije2017-te godine.

Po rečima Državnog sekretara Federalnog Ministarstva ekonomije i tehnologije, Rajnera Bakea (Rainer Baake) veliki odziv ukazuje na to da su akteri prihvatili novi instrument, kao i da ne postoje značajne prepreke u sprovođenju procesa. „Raznolikost učesnika je dobar znak da se široki dijapazon strukture zainteresovanih strana kao i značajno učešće građana mogu zadržati i u tenderskoj proceduri”. Ministarstvo navodi da je postupak osmišljen tako da bude jednostavan, transparentan i sveobuhvatan, minimalni uslovi za učešće su postavljeni tako da se na tender mogu javiti najrazličitiji investitori, uključujući i udruženja građana i njihove projekte, kao i energetske zadruge.

„Ova pilot faza u promovisanju solarnih elektrana predstavlja novo poglavlje u subvencijama za OIE. Finansijski podsticaji se neće više bazirati na tarifama koje određuje državna uprava već sami konkurenti na tržištu”, poručio je Johen Homan (Jochen Homann), predsednik nemačke Agencije za energetiku. Maksimalna ponuđena tarifa je 11,29 euro centi po kilovatčasu, što je 30% manje od 16,25 eurocenti po kilovatčasu koliko iznosi važeća fid-in tarifa u Srbiji za solarne elektrane na zemlji.

JMP

foto: bmwi.de

izvor: bmwi.de