Prvi solarni krov u Beču postavljen na Kuću mora

Foto: Wikipedia/Doronenko

U sklopu spektakularne instalacije na visini od 56 metara, preduzeće „Wien Energie“ je na krov površine 800 kvadratnih metara postavilo inovativne fotonaponske module. Na taj način javno preduzeće za snabdevanje energijom u Beču upravlja postrojenjem koje je jedinstveno u Austriji i testira nove metode širenja obnovljivih energetskih izvora.

Bečki akvarijum „Kuća mora“ je od svoje izgradnje posvećen ekološkom korišćenju resursa, tako da je instalacija fotonaponskog sistema na krovu samo još jedan korak na tom putu. Solarna energija proizvedena na krovu zgrade u budućnosti će pokrivati sve potrebe za energijom zooloških delova. Zelena energija se koristi i u svim drugim oblastima, a energija koja dopunjuje snagu fotonaponskog krova dolazi 100 odsto iz hidroelektrana.

„Haus des Meeres“ ili „Kuća mora“ u Beču je atrakcija stara preko 60 godina i prostire se na 4.000 kvadratnih metara i 11 spratova sa više od 10.000 izloženih vrsta, uključujući morske vrste, neke vrste sisara i biljni svet. „Kuća mora“ ima i izvanrednu zbirku živih insekata i gmizavaca, sa oko 3.000 paukova, guštera i zmija.

Izvor: Eurocomm PR-Sarajevo