Prvi pa najveći: Prvi solarni park u Egiptu biće najveći na svetu

Preko 90 odsto električne energije u Egiptu nastaje eksploatacijom fosilnih goriva. Kako bi neobnovljivi energetski izvori bili pristupačna opcija za 96 miliona Egipćana, vlada pomenute afričke države ih subvencioniše. Ipak, u narednoj godini učiniće otklon od neodržive prakse. I to u velikom stilu!

Foto-ilustracija: Pixabay

U Egiptu se gradi najveći svetski solarni park. Kompleks Benban smešten je u Zapadnoj pustinji, na oko 650 kilometara od prestonice Kaira. U rad će biti pušten 2019.

„Pustinjski“ projekat, vredan 2,4 milijarde evra, podstaknut je, između ostalog, i nedavnim saznanjima Svetske zdravstvene organizacije da je glavni grad Egipta drugi najzagađeniji veliki svetski grad. Namera egipatske vlade je da do 2025. godine prepolovi potrošnju prirodnog gasa i da 42 odsto korišćene energije bude „čistog“ porekla.

U skladu sa tim ciljevima, u Sueckom kanalu niknuće i vetroelektrane.

Benban kompleks obuhvataće čak trideset solarnih elektrana kojima će upravljati 4000 radnika. Proizvodiće 1,8 gigavata struje koja će se sprovoditi do hiljada domaćinstava i postrojenja.

Da bi ovaj ambiciozni projekat ugledao svetlost dana, Egipat su podržale i druge nacije. Sjedinjene Američke Države podstiču obuku stručnjaka u oblastima energije Sunca i vetra u tehničkim školama na pustinjskom tlu ove države.

Jelena Kozbašić