Prvi nacionalni izveštaj Agende 2030 u UN 17. jula

Vesti | Održivi razvoj

Temelj budućnosti svakog čoveka u Srbiji sadržan je u ciljevima održivog razvoja iz Agende 2030, a prvi nacionalni izveštaj će biti predstavljen 17. jula na političkom forumu u sedištu Ujedinjenih nacija, rekla je predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende 2030 Slavica Đukić Dejanović u Skupštini Srbije.

Foto: UN SDG

Ona ističe da je dobrovoljni nacionalni izveštaj, ne samo dokument, već proces koji je obuhvatio saradnju, razmenu iskustava, primenu dobre prakse između vlasti, pojedinaca, lokalne samouprave i ostalih partnera.

Đukić Dejanović dodaje da je važan pomak što su po prvi u 2019. godini opredeljenja budžetska sredstava za cilj razvoja iz Agende 2030 i očekuje da će i 2020. godine biti opredeljena ponovo.

U prvom izveštaju ocenjena je potpuna privrženost Agendi 2030, kao i uključivanje svakog pojedinca u postizanju ciljeva koji se nalaze u agendi.

Podsećajući da je proces ispunjenja ciljeva Agende 2030 neraskidivo vezan sa procesom pristupanja EU, ona dodaje da je važno da se u posao konkretizacije i realizacije ciljeva uključe i jedinice lokalne samouprave, opštine, gradovi i regioni.

Milisav Pajević