Prvi let „Facebook“-ovih solarnih dronova 2015. godine

Svet

Solarni dronovi za umrežen svet

Kompanija „Facebook“ ima u planu da uz pomoć solarnih dronova omogući pristup internetu u svim delovima sveta.

Ove godine „Facebook“ je formirao Connectivity Lab, a direktor razvoja ovog projekta gospodin Jeal Meguire izjavio je da će se ove solarne letilice nalaziti iznad komercijalnog vazdušnog prostora, odnosno između 60 i 90 hiljada metara. S obzirom da ne postoje zakoni za letilice koje su iznad komercijalnog vazdušnog prostora ovo će biti jedan od problema koje će kompanija Facebook morati da reši.

Gospodin Meguire najavio je da će uprkos tome ove letilice prvi probni let imati sledeće godine. On je dodao i da su već pronašli 21 lokaciju u Latinskoj Americi gde bi želeli da otpočnu sa ovim projektom, što će biti realizovano u narednih 5 godina.

Podsetimo, „Facebook“ planira da solarni dronovi (samoupravljive bespilotne letelice) nose internet u delove sveta koji nisu umreženi, kao što su na primer područja ruralne Afrike. Kompanija „Titan Aerospace“ bi trebalo da obezbedi oko 11 hiljada solarnih dronova za ove potrebe. Pretpostavlja se da će to biti model „Solar 60“ koji ima preko 3 hiljade solarnih panela, a može da proizvede oko 7kWh električne energije. Ovaj model može da ponese oko 130 kilograma tereta, a teorijski može da leti neprekidno zbog stalnog snabdevanja električnom energijom.

Sandra Jovićević

foto: dailymail.co.uk