Prvi klimatski teleton na svetu obezbedio sredstva za sadnju gotovo milion stabala!

Teleton nije novi pojam. Ipak, novi je način iskorišćavanja sredstava.

Foto-ilustracija: Unsplash (Kasturi Laxmi Mohit)

U sklopu dvoipočasovnog televizijskog programa koji su 14. septembra organizovale javna televizija TV2, Društvo za očuvanje prirode i fondacija Mreža za uzgoj drveća u jednoj zemlji na severu evropskog kontinenta donirano je 2,4 miliona evra.

Veruje se da je ovo prvi put da će novac prikupljen kroz teleton biti usmeren na zauzdavanje klimatskih promena, i to kroz pošumljavanje i očuvanje trenutnih šumskih kapaciteta. Rodonačelnik takve prakse je Danska, a da li će iko slediti njen pozitivan primer saznaćemo u narednom periodu.

Cilj organizatora televizijske manifestacije bio je da se obezbede sredstva za sadnju milion stabala, ali im je izmakao „za dlaku“. Broj drveća kojim će Danci ozeleniti svoju domovinu, zahvaljujući teletonu, i dalje je impozantan – 914.433!

„Ovo je pozitivan način da se ljudi inspirišu i da im se ukaže na to da malim pojedinačnim delima mogu da naprave razliku i da utiču na klimatsku krizu“, izjavio je Kim Nilsen, osnivač Mreže za uzgoj drveća, i ocenio da je vrlo uzbudljivo što su napravili prvu umetničko-zabavnu humanitarnu emisiju usmerenu na klimatske probleme.

Dvadeset odsto novca biće izdvojeno za očuvanje postojećih šuma u zemlji i zaštitu prašuma van danskih granica.

U događaju „Danska sadi drveće“ su učestvovali muzičari, glumci, filantropi, sportisti i političari, a bio je upriličen u šumi južno od prestonice Kopenhagena. Šume predstavljaju jednog od najefikasnijih sunđera ugljen-dioksida i neophodne su nam kako bismo njima neutralisali štetne emisije i pružili pomoć biodiverzitetu.

Jelena Kozbašić