Prva vetroelektrana uskoro u Kazahstanu

Svet

vetroparkKompanija „FWT” započela je proizvodnju 22 vetrenjače, pojedinačne snage 2MW, u svojoj fabrici u Nemačkoj za prvi vetropark u Kazahstanu.

Ovaj vetropark biće izgrađen na severu Kazahstana nedaleko od glavnog grada Astana, a prva isporuka vetrenjača je već poslata 27. novembra.

Inače zbog velike godišnje temperaturne promene, od -40 zimi do +40 stepeni celzijusa leti, vetrenjače su optimizovane za rad u posebnim klimatskim uslovima. Kompaniji „FWT”, koja je prošle godine nastala iz firme u stečaju „Fuhrlander“, ovo je prvi veliki ugovor.

Investitori projekta su najveća kazahstanska energetska kompanija „Samruk Enerdži” (Samruk Energy), osnovana radi sprovođenja politike Vlade u pogledu modernizacije i izgradnje energetskih postrojenja, i Evroazijska razvojna banka. Pored njih i Evropska razvojna banka razmatra mogućnost finansiranja ovog velikog projekta, izjavio je njen predstavnik, gospodin Fil Benet, prilikom prve posete Kazahstanu.

Kazahstan je 30. avgusta ove godine usvojio program o energetskoj efikasnosti kojim se obavezuje da do 2015. godine godišnje smanji potrošnju energije za 10%, a takođe propisane su i „fid-in“ tarife kao podsticaj za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

M.K.